Hátrányos helyzetű őslakosok Ausztráliában

2017.03.03.

Hátrányos helyzetű őslakosok Ausztráliában Ausztrália őslakosainak egészségi állapota, iskolázottsága, munkahelyi foglalkoztatottsága még mindig nem éri el az ország átlagos szintjét, noha évek óta különféle kormányzati programok születnek a felzárkóztatásra. Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke most egy újabb cselekvési tervvel állt elő a parlamentben.

Legutóbb átfogó tanulmány készült arról, hogy mely területeken tapasztalható jelentős különbség a bennszülöttek és az ország átlaga között kilenc szempont alapján. Noha az egészségügyi ellátás és az általános jólét tekintetében némi javulás érzékelhető, további hét fontos területen nem sikerült csökkenteni a bennszülöttek életszínvonalának lemaradását. Korábban célul tűzték ki, hogy a gyermekhalandóság mértékét jelentősen javítják 2018-ra, már most látható, ez nem fog valóra válni. Az őslakosok körében továbbra is több gyerek hal meg. A várható élettartamot is növelni akarták, de ezt sem sikerül elérni. Ennek okát abban látják, hogy az őslakosoknál már a szülési és gyermekgondozási rendszer sem kielégítő, a szülők közül sokan dohányoznak, a szív- és érrendszeri betegek száma magas, ráadásul folyamatosan nő a daganatos betegek száma. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az őslakosok átlagos élettartama jóval alacsonyabb, mint az országos átlag. Az iskolába járás gyakorisága sem változott 2014 óta, vagyis az őslakosok hamarabb kimaradnak az iskolából, mint mások. Az egyetemet végzettek munkába állásának lehetősége ugyanakkor körülbelül azonos színvonalon van. A foglalkoztatottság terén még mindig jelentős a különbség. A bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy a családon belüli erőszak, a különféle bűnözési formák még mindig meghaladják az országos átlagot.


Ausztrália számára nemzetpolitikai cél, hogy a különbségeket csökkentse, és az őslakosok számára jobb életlehetőségeket valósítsanak meg az országban.


Forrás: The Lancet
Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár