Hogyan legyen harmonikus a kapcsolatunk?

Hogyan legyen harmonikus a kapcsolatunk?

 Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, de mik a titkuk azoknak a pároknak, akiket nap mint nap látunk összeölelkezve, csókolózva? A megfejtés nem bonyolult. Összegyűjtöttünk néhány apróságot, melyek segítenek, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatban éljünk.

Először is, legyenek céljaink

Az emberek többsége egy bizonyos forgatókönyv szerint éli az életét, ez olyan, mint egy filmnek a forgatókönyve, ahol ki vannak osztva a szerepek, és mindenki ennek megfelelően, játssza, éli a szerepét, életét. A szerepünk a gyermekkorban kezdődik, amikor a szüleinknek vannak bizonyos elvárásaink felénk, és próbálják a személyiségünket is formálni, kialakítani. Például, sokat várnak az első gyerektől, sokkal jobban bíznak benne, hogy felelősségteljesen tudjon dönteni, ezzel elősegítve a felnőtté válását. Vagy egy másik példa, ha Ön a legfiatalabb a családban, az összes családtag „kicsi”-nek, vagy „apróság”-nak fogja becézni. Ennek is megvannak az előnyei, mert az összes figyelem Önre fog hárulni, és ilyenkor a „legkisebb” kapja a legtöbbet. Ezeket az érzéseket mind át lehet ültetni a kapcsolatunkba, ahogy a kisgyerek is folyamatosan figyelmet szeretne, úgy mi is a párunktól. Gondoljunk bele, hogyan is működhet ez a kapcsolatunkban. Képesek vagyunk ezt megvalósítani, illetve ezzel együtt élni, amely ezt erősíteni tudja?

Másodszor, gondoljuk végig, mik a biztos dolgok a kapcsolatban

Nézzük meg, mik azok a dolgok a kapcsolatban, amik kiszámíthatóak. Kapcsolati szinten ezek azt jelentik, hogy a hasonló helyzetekre ugyanúgy reagálunk. Például, ha a pár valamelyik tagja dühös, és nem mondja el az okát, próbáljunk ezen változtatni, és beszéljünk róla. Valószínűleg, sok problémát meg fogunk tudni oldani ilyen módon, ezzel elősegítve kapcsolatunk kiegyensúlyozottságát. Ha például elhanyagoltnak érezzük magunkat, ne rendezzünk jelenetet a figyelemfelkeltés szempontjából, hiszen ez egy automatikus reakció, aminek a következményeivel nem számolunk. Próbáljunk másképpen reagálni az adott szituációra, például több törődéssel, hogy ezek az alkalmak ne valósuljanak meg és győzzük le a gátakat, amikkel minden pár szembesül.

Harmadszor, legyünk tisztába a valós helyzettel

A kapcsolatok egyik leggyakoribb problémája, a túlzott elvárás. Természetesen, a nők inkább elvárják a romantikát, de ne várjuk el párunktól, hogy mindennap szerelmes sms-eket küldjön. Vagy állandóan meglepjen apró ajándékokkal, de azt se várjuk el, hogy emlékezzen arra, amikor először megcsókolt. Ha ezeket jól tudjuk kezelni, nem romboljuk le a kapcsolatunkat, és nem fogjuk hamis ábrándokba kergetni magunkat.
 

Bezár