Így növeld az energiaszinted!

2018.06.21.

Így növeld az energiaszinted!

Gyakran fáradtnak érzed magad és szeretnéd, ha energikusabb lennél és jobban kihasználnád a szabadidőd? A mai rohanó világban gyakran érezhetjük magunk fáradtnak, kimerültnek. Számos természetes mód van azonban, hogy növeljük energiaszintünket.

Az okok, amelyek miatt fáradtnak érezzük magunkat sokszor egyszerűek lehetnek, mint például az alváshiány vagy a munkahelyi stressz. Ha valakinek nagyon alacsony az energiaszintje könnyebben megbetegszik és a különböző testi és lelki problémák is jobban érintik.

Egészséges étkezés

Az egyik legfontosabb energiaforrásunk természetesen az étel, amelyet nap mint nap eszünk. Tehát, ha fenn akarjuk tartani energiaszintünket, egészségesen kell étkezni és megpróbálni integrálni a leginkább tápláló ételeket. Ha nem fogyasztunk elég kalóriát, a testünk fáradtnak érezheti magát, mivel nincs elegendő „üzemanyag” ahhoz, hogy például futni tudjon. Ugyanakkor, ha túl sok kalóriát viszünk be, nagy az esély a túlterhelésre és lassúnak, fáradtnak érezhetjük magunkat. Tehát, annak érdekében, hogy frissnek érezük magunkat, meg kell tanulnunk fenntartani az egyensúlyt kalóriabevitelünk tekintetében.
A WHO hivatalos iránymutatásai szerint a nőknek napi 1600-2000, a férfiaknak pedig 2000-3000 kalóriabevitelre van szükségük. A pontos mennyiség az életkor a testtömeg és a magasság függvényében változik.
De az energia nem csak a kalória mennyiségéről szól, a minőség is nagyon fontos. Egyes ételek energiadúsak, de kevés tápértékük van. Ez azt jelenti, hogy nem biztosítanak energia-tartalékot. Az ilyen ételek az úgynevezett üres kalóriák forrásaként szolgálnak, ilyenek például a cukros italok és az édességek.

Energiadús ételek

De melyek azok a különleges ételek, amelyeket érdemes felvenni étrendünkbe, ha sokszor fáradtnak érezzük magunkat? Kevés kutatás van arra vonatkozóan, hogy az adott élelmiszerek mennyire változtatják meg az ember energiaszintjét, de az elismert, hogy bizonyos élelmiszerek hasznosak lehetnek az állóképesség növelésében. A teljes kiőrlésű termékek fogyasztása ebben az esetben hasznos lehet, mert lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így egész nap szinten tudják tartani az energiád.
Továbbá fontos gondoskodni a hidratáltságról is. A fáradtság lehet a kiszáradás tünete, ezért ügyelni kell arra, hogy a nap folyamán elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk, ami segíthet enyhíteni a fáradtság érzését.

Napi mozgás

Már néhány gyakorlat alkalmazása által több oxigénhez juthat a szervezet, mely növeli az energiaszintet. Egy nemrégiben készült tanulmány, megerősíti, hogy mindössze napi fél
órányi könnyű aerob testmozgás segíteni fog abban, hogy hosszabb távon ne fáradjunk el. Emellett az aktív mozgás elősegíti a stresszhormonok felszabadulását is, ami energikusabbá éberebbé tesz minket.

Jóga és meditáció

A jóga és a meditáció gyakorlása segíthet az energiaszint növelésében is. Ez azért van, mert ezek a gyakorlatok, olyan technikára fókuszálnak, mint a tudatos légzés, melynek célja a nyugalom állapotának előmozdítása. 25 perc jóga vagy meditáció növelheti az emberek hangulatát, energiaszintjét és segít a stressz és a fáradtság kiküszöbölésében. A jóga egészségügyi előnyeit vizsgáló tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy ezek a gyakorlatok csökkentik a szorongást és javítják a depresszió tüneteit is. Stresszkezelés
A szorongás stresszt okoz, amely rossz hangulathoz fáradtsághoz vezet. Próbáld a feladataid jól beosztani vagy esetlegesen, ha már elhatalmasodott a nyomás rajtad, legyen lehetőséged segítséget kérni, átruházni a tevékenységeket.

Ne becsüld alá az alvás jótékony hatását 

Bár lehet, hogy ez a legnyilvánvalóbb tanács mind közül, gyakran alábecsülik az alvás jólétre gyakorolt hatását. Egy nehéz nap után elengedhetetlen egy megfelelő minőségű és mennyiségű idő mikor a testünk és az agyunk lepihenhet.
A minőségi alvás létfontosságú, hiszen alvás közben regenerálódik a szervezetünk. Ennek elérése érdekében egészségesebb rutinokat kell kialakítani. Próbáljunk minden este nagyjából ugyanabban az időben lefeküdni, és minden reggel nagyjából egy időben felkelni. Kerüljük közvetlen a lefekvés elött az okostelefonok, laptopok használatát. A fényes képernyők az éberség fenttartására sugallják a testet.

https://www.medicalnewstoday.com

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár