Írj listát, aludj jobban!

Írj listát, aludj jobban!

Kutatók arról számoltak be, hogy egy lista megírása a következő napi teendőinkről, közvetlen
lefekvés előtt, elősegítheti a jobb és a gyorsabb elalvást.
A tanulmányban 57 egyetemi hallgató vett részt, akiknek az volt a feladatuk, hogy lefekvés előtt 5-10 perccel, leírják a következő napi teendőiket és az elvégzett feladataikat. Azok, akik megtették ezt, a Baylor Egyetem kutatói vizsgálatai alapján, gyorsabban elaludtak, mint akik nem.

„Olyan mindennapokat élünk, ahol a teendők listája folyamatosan növekszik. A stressz és a be nem fejezett feladatok súlya minden nap végén, nehéz súlyként nehezedik vállunkra” -Mondta Michael Scullin, a Baylor Sleep Neuroscience és Cognition Laboratory igazgatója.

Biztos veled is megesett már, hogy mikor aludni próbáltál volna, vadul elkezdett kattogni az agyad, és már tervezgetted a másnapodat, sorra vetted a teendőidet. Lehet, hogy ezzel, sokkal felkészültebbnek érzed magad, de érdemesebb ezt a rutint már korábbra időzíteni. A fokozott aggodalmakat levezethetjük úgy is, ha este lefekvés előtt írunk egy listát a másnapi teendőinkről. Azért célszerű papírra vetni és nem csak fejben végig gondolni, mert a feladatok leírásával elősegítjük a feldolgozást és ezzel a stresszt is csökkenthetjük.

A kutatók hét éjszakán át figyelték a résztvevő egyetemi hallgatókat. Az egyik csoportot arra kérték, hogy írjanak le mindent, amit ma elvégeztek és mindent, amit holnap el kell végezniük. A másik csoport nem írt le semmit. Az eredmények azt mutatják, hogy akik elvégezték ezt a rutint lefekvés előtt nagyobb százalékban, hamarabb elaludtak, mint akik nem. „Az ígéretes eredmények ellenére még több kutatásra és tanulmányra van szükség az eredmények megerősítésére” - tette hozzá, Michael Scullin.

A mi tanácsunk az, hogy ha sok dolgod van, írj listát a teendőidről. Így nem fogsz elalvás előtt vagy rosszabb esetben akár alvás helyett is azon idegeskedni, hogy vajon mit felejtettél el. Kicsit megkönnyebbülsz és talán az álom is hamarabb jön a szemedre.

Forrás: https://www.webmd.com/sleep-disorders/


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár