Citromos lazac bulgurral
Hozzávalók (4 személyre)
• 2 csésze bulgur
• 4 szelet lazac
• 2 citrom leve
• 1 csomag rukkola
• só, színes bors, olíva olaj
Elkészítés: A lacacot megmossuk, majd a citrom levét ráfacsarjuk és állni hagyjuk egy kis időre. A bulgurt közben kétszeres mennyiségű forró vízben puhára főzzük (elkészítési módja megegyezik a rizsével). Egy serpenyőben felhevítünk két evőkanál olíva olajat, majd belehelyezzük a lazacokat és jól átsütjük. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Tálaláskor citomkarikával díszítjük és a megfőtt bulgur tetejére halmozzuk a rukkolát és az átsült lazacokat.
Szilvásváradi mandulás pisztráng petrezselymes burgonyával
Hozzávalók (4 személyre)
• 4 db pisztráng (kb.1-1/2 kg)
• 10 dkg vaj
• 3 dl tej
• 10 dkg szeletelt mandula
• 5 dkg liszt
• 1 citrom
• só
Burgonyához
• 1 kg burgonya
• 1 csomag petrezselyem
• 5 dkg vaj
• só
Elkészítés: A pisztrángokat megtisztítjuk, egy órán át tejben áztatjuk. A halakat kívül-belül sózzuk, lisztben megforgatjuk, lassú tűzön, vajban mindkét oldalát megsütjük. Másik serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát és tálaláskor a pisztrángokat bevonjuk vele. A petrezselymes, vajas burgonyát a szokásos módon készítjük, jó sok petrezselyemmel, a halak mellé helyezett citrom gerezdekkel tálaljuk.
Alpári György gasztronómus receptjei
Váljék egészségünkre és éljünk, mint hal a vízben!