Képesek leszünk egyszer megállapítani, hogy várhatóan hány évet fogunk élni?

2017.07.26.

Képesek leszünk egyszer megállapítani, hogy várhatóan hány évet fogunk élni?

Az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Japánból 1968-óta érkeznek be adatok a leghosszabb élők életciklusának elemzésével kapcsolatban, de még nem találtak bizonyítékot ilyen határértékre, és ha ilyen maximuma létezik is, akkor még nem sikerült elérni vagy azonosítani.

Emma Morano tavaly áprilisban hunyt el. 117 éves volt az olasz nő, akit a legöregebb jelenleg is élő emberként tartottak nyílván. A központi személyek ebben a témában, mint például a Morano és a Jeanne Calment, aki pl. 122 évesen távozott el, továbbra is elbűvölik a tudósokat, és arra késztetik őket, hogy az élethosszúság kibővülésével kutassák, maximálisan mennyi ideig élhetnek az emberek.

A Nature tavaly októberben közzétett tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy az emberi élettartam csúcspontja 115 évre kezd kitolódni.

Most azonban a McGill Egyetem biológusai,Bryan G. Hughes és a Siegfried Hekimi egy új tanulmánya másképp látja a dolgot. Az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Japánból 1968-tól, évek óta tartó életciklusának elemzésével Hekimi és Hughes nem talált bizonyítékot ilyen határértékre, és ha ilyen maximuma létezik, még nem érhető el vagy azonosítani még nem lehetséges.

"Nem tudjuk, mi lehet a határérték, sőt, trendvonalak kibővítésével látható, hogy a maximális és átlagos élettartamok tovább növekedhetnek a belátható jövőben" - mondja Hekimi.

Sok ember tisztában van azzal, ami az átlagos élettartammal történt. Gyakorlati példa erre, hogy 1920-ban az átlagos újszülött kanadaiaknak 60 év volt a várható élethossz. Egy kanadai, aki 1980-ban született 76 évet jósoltak számára. Ma a várható élettartam 82 évre ugrott. Úgy tűnik, hogy a maximális élettartam ugyanazt a tendenciát követi.

„Nem lehet megjósolni, hogy az emberi élethossz időtartama hogyan változik” - mondja Hekimi.

Egyes tudósok azzal érvelnek, hogy a technológia, az orvosi beavatkozások és az életkörülmények javulása feljebb viszi a felső határt.


Forrás: https://www.sciencedaily.com/

 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár