Kerekedj fel és sétálj!

Azt gondolod, ez az egész csak a mozgásról szól? 17 különböző aspektusba helyezzük a sétálást!

- Írta: KA

Kerekedj fel és sétálj!

Észrevetted már hány fajta gabonapehely létezik? Elfoglalnak egy egész sort vagy még többet a bevásárlóközpontban. És a narancslé? Gyümölcstartalom nélkül, kevés gyülmölcstartalommal, sok gyümölcstartalommal, 100%-os gyümölcstartalommal.

Ez a sok variáció kiváncsivá tett minket, miért hagytuk figyelmen kívül a sétálást? Talán ha több „márka” lenne, amiből lehetne választani, könnyebben szánnánk rá magunkat a kimozdulásra. Ezért kigondoltunk 17 különböző típust. Garantáltan csábítóak, fitten tartanak, és hoznak számodra néhány nem várt hasznot! Válaszd ki a kedvencedet!

1. A találkozzunk ott séta

Ahelyett, hogy autóval mennél a pároddal a piacra vagy bevásárolni, indulj el egy picit hamarabb gyalog és találkozzatok ott. Aztán hazafelé mehettek együtt.
Ha általában 3 mérföldet sétálsz egy adott útvonalon, akkor rajzold be ugyanezt a távolságot a térképen az házatoktól az összes égtáj felé. Ezek a határaid (ami nagyobb lesz, ahogy fittebb leszel). A tudatosság és függetlenség érzése, amit ettől a sétafajtától kapsz végül elvezet téged a következő típushoz.

2. A küldetés típusú séta

Ahelyett, hogy csak azért sétálnánk, mert jót tesz az alakunknak, próbáljunk egyszer kétszer a héten elintézni valamit. Pénzfelvétel az autómatából, bevásárlás, posta, fodrász. Egészséges, stresszmentes, kettőt egy csapásra!

3. Az Isten séta

Spirituális elmélkedésnek nem csak a templom adhat helyet. Ezen a hétvégén tegyél sétát egy nagyobb székesegyházba, ami a közeletekben van. Gondolj arra, hogy hálát adsz vagy áldozol azzal, hogy felajánlod cselekedetedet valamely szerettedért vagy a szenvedőkért. A magányos, elgondolkodó séta lehet olyan elmélkedő, mint az imádság.

4. Máshogy, mint máskor

A szokásaink rabjai vagyunk. Szakíts a tieiddel alkalmanként és sétálj éppen az ellenkező irányba, mint amerre szoktál. Nemcsak feldobja a sétát, hanem más szempontból is megismertet téged a körülötted lévő világgal. Menj balra jobb helyett, jegyezz meg három dolgot, amit még sosem vettél észre. És ne felejtsd el, merre jutsz haza!

5. Sehova nem megyünk – gyors séta!

Azokra a napokra, amikor barátságtalan az idő vagy a programodba nem fér bele a séta, irány a taposógép! Ne sóhajts! Tudjuk milyen unalmas! Tehát! Vegyél elő egy részletes térképet a megyétekről vagy egy egzotikus országról! Aztán minden gyakorlat után jelöld be a távolságot, amennyit haladtál. Legközelebb, ha valaki megkérdezi, hogy érted el, hogy ilyen jó az alakod, azt mondhatod, hogy átsétáltam az Appalache-hegység ösvényein.

6. Házasságjavító séta

Aggódsz, hogy a házastársaddal nem beszélgettek eleget? A séta alkalmával együtt töltött idő segít! A mozgás nyitottabbá, érzékenyebbé, őszintévé tesz, plusz garantált a maximális figyelem. Kezdjétek a sétát visszafogottan! Beszélgessetek arról, hogy mit láttok az úton vagy egy érdekes hírről az újságból stb. Ha már feloldódott, hozakodj elő a fontos dolgokkal. Menjetek kézenfogva. Ha szerencséd van, ez a kikapcsolódás átalakul a valami mássá… (7)

7. Szexjavító séta

Akár hiszed, akár nem, a nyelv a legfontosabb szexuális érzékszerv (és mi nem arra gondolunk, amire te!).  A kommunikáció segít közelebb kerülni a párodhoz. Plusz a mozgás természetesen stimulálja a libidót azáltal, hogy jobban odafigyelünk a szervezetünkre és ettől jobban érezzük magunkat.
Sétáljatok kifulladásig! Az egészséges izzadság szexi. És ne szégyelj néha kétértelmű lenni. Hamar elkapjátok a lépést a hazafelé úton!

8. Séta a főnökkel

Amikor aktuális a következő teljesítmény értékelése a főnöknél, javasolj valami olyasmit neki, ami felkelti az érdeklődését. Ahelyett, hogy az irodában üldögélnétek, ahol megfélemlítve érzed magadat és ő meg e-maileket fog nézegetni a beszélgetés közben, javasold, hogy menjetek egyet sétálni. Ez kiegyenlíti a játékteret és lehetőséget ad egy őszintébb beszélgetésre. Ha a „nagy embernek” tetszik az ötlet, mond neki, hogy neked még nagyon sok ötleted van, majd taktikusan kérj fizetésemelést. Ha lelomboz, akkor aktuális a 10-es típusú séta.

9. Az esős nap séta

Az eső első jelére a legtöbb ember ledermed. Pedig az esőben sétálásban van valami, ami egyszerre megnyugtató és üdítő. Hagyd az esernyőt az előszobában. Helyette húzzál fel egy vízálló cipőt és egy nagy esőkabátot kapucnival. Egyszer-egyszer fordítsd az arcod az ég felé, hogy be tudjál néhány esőcseppet kapni.

10. Szitkozódó sétálás

Ha valami nagyon felidegesített, tegyél a lábadba néhány kilométert ahelyett, hogy a falba vernéd a fejedet. Nemcsak hogy remek fizikai állapotba kerülsz, mert az adrenalin természetesen gyorsabb sétálásra készteti a szervezetet, hanem elégetsz egy csomót azokból a stressz hormonokból, ami a szervezetedben keringenek. Tehát ahelyett hogy hangos beszéddel és gesztikulálással magunkra vonnánk szükségtelen figyelmet, hívjunk magunkkal egy megértő kollégát vagy családtagot. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan fogynak a kilométerek, és milyen jól érzed majd magad utána.

11. A virtuális séta

Tanulmányok bizonyították, hogy akkor is tudod izmosítani magadat, ha elképzeled magad, amint bizonyos tevékenységet végzel. Ez ugyanaz a technika, mint amit a kosárlabda játékosok használnak, amikor fejben elpróbálják a büntető dobást. Azokon a napokon, amikor túl elfoglalt vagy, legalább néhány percre csukd be a szemedet és képzeld el magad, amint hosszú, erős, céltudatos léptekkel sétálsz. Ez fejleszti az izmok emlékezőképességét, amitől még hatékonyabb leszel, amikor végre kimozdulsz.

12. A mini séta

Ha a napod túl zsúfolt egy hosszabb sétához, tegyél 3 rövidebbet. Ugyanannyira egészséges, mintha egy nagyot sétálnál, plusz folyamatos működésben tartja az anyagcserédet egész nap, így több kalóriát égetsz el.
Találj inkább lehetőséget a mozgásra, mint gyakorlatok elvégzésére. Ez egy alapvető különbség. Az utóbbi inkább félbeszakítja a napot, az előbbi inkább a része annak. Változtasd meg a gondolkodásmódodat!

13. Parkolj és sétálj!

Túl messze laksz ahhoz, hogy besétálj a munkahelyedre? Menj el addig, amíg séta távolságra érsz, parkolj le és sétálj be. Úgy fogsz mozgást vinni az életedbe, hogy gyakorlatilag észre sem veszed, spórolsz üzemanyagot, és beépítesz egy stresszoldó megoldást a munkanapodba. Tarts néhány megfelelő ruhadarabot a munkahelyeden. Öltözz át sportcipőbe, amelyet majd le tudsz cserélni munkaruhára az irodában.

14. A munkatalálkozó séta

Ki mondta, hogy az értekezleteknek mindig egy konferencia teremben kell lenniük 20 Power Point diával? Nem csoda, ha mindenki elalszik! Legközelebb, ha az értekezlet nem túl nagy, tartsátok kinn. Ha a főnök szkeptikus a kérdéssel kapcsolatban, érvelj azzal, hogy a mozgás fokozza a kreativitást, a hatékonyságot és javítja a hangulatot. És még büfé sem kell!

15. A kamasz séta

Ez nagyon hasonló a „házasságjavító” sétához, hisz szintén olyan valakit viszel sétálni, aki nem kommunikatív veled, vagy zárkózott és szeretnéd, ha megnyílna. Mond meg a fiatal Raszputyinnak, hogy mész bevásárolni és mi lenne, ha segítene választani néhány dolgot. (A kamasz agyagcsere nem tud ellenállni egy ilyen ajánlatnak!) Ha a kocsi felé indul, mond neki, hogy sétálsz és hívd magaddal. Bingo!

16. Az álmosító séta

A legtöbb amerikai krónikus álmatlanságban szenved. Legtöbbünk a sok stressz és a koffein miatt nem képes elérni az álmosodás fázisát. A séta az egyik legalkalmasabb módja a kikapcsolódásnak és a jó éjszakai alvás előkészítésének.
Tervezd a sétát délután 4 és 7 közé. A testhőmérsékleted magasabb akkor, az izmaid melegebbek és sok kiadni valód van, ami a nap közben összegyült. Az így elért nyugalom segíteni fog, hogy kikapcsolj lefekvéskor.

17. A megoldást találó séta

Van valami abban, hogy haladjunk sorban a dolgokkal. Ha koncentrálunk a problémára, akkor világossá válik a megoldás is. A séta alkalmával a régóta nyomasztó gond vagy csak egy nemrégiben felmerült probléma is általában megoldódik. Ne időzz el a problémán magán. Inkább csak kezdj el rajta gondolkodni, majd engedd el. A tudatalattid folytatja majd a munkát és hamarosan megtalálod a megoldást is. Varázslatos!

 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár