Kisgyerekeknél is felfedezhetők a szívbetegség előjelei

2016.11.15.

Kisgyerekeknél is felfedezhetők a szívbetegség előjelei

Több ezer kisgyereket vontak be egy kiterjedt vizsgálatba Angliában, amelynek a célja az volt, hogy korai korban felfedezzék az esetleges későbbi szívbetegségre utaló elváltozásokat. A kutatás másik céljaként azt jelölték meg, hogy milyen gyógyszerekkel vagy módszerekkel előzhető meg a betegség kialakulása. A vizsgálat arra derített fényt, ami korábban is sejthető volt, hogy a betegség kockázatai örökölhetőek. Az újdonság az volt, hogy ezek a tényezők a vártnál is nagyobb mértékben figyelhetők meg már az egészen kicsiknél, mint gondolták.

Azok a szülők, akik szívbetegségben szenvedtek, de nem tudtak róla, óhatatlanul átörökítették gyerekeikre az elváltozásra való hajlamot. Miután felvilágosították őket, hogy testi bajaik a születendő gyerekeiket is veszélyeztethetik, kilencven százalékuk vetette magát alá gyógyszeres kezelésnek preventív módon. A kutatóknak arról is sikerült őket meggyőzni, hogy gyerekeiket alávessék koleszterin vizsgálatoknak, amelyekből idejekorán kimutathatóak a kockázatok.

Az Egyesült Államokban ilyen teszteket 9 és 11 éves kor között szokás elvégezni, de nem minden esetben teszik ezt, mert a szülők nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Többnyire már csak azoknál végzik el a vizsgálatokat, akik várandós anyák vagy a szívbetegségre utaló egyéb tényezőket állapítják meg. Ezek közé tartozik a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. A tesztelés során ezer gyerekből négynél fedezték fel a korai szívproblémák előjeleit. Ez kétszer nagyobb szám, mint amelyet más tanulmányok kimutattak.  
  
„Valóban jóval körültekintőbben kell eljárnunk a kisgyerekek esetében, és helyes törekvés, hogy szűréssel időben észrevegyük és gyógyítsuk a valószínűsíthető betegségeket” – nyilatkozta dr. Elaine Urbina, a Cincinnati Gyermekkórház kardiológusa.

A tanulmány nem foglalkozott azzal, hogy a gyerekek és felnőttek szűrővizsgálata igencsak költséges, de érdemes utalni rá. Az Egyesült Államokban átlagosan 80 dollárba kerül és az egészségbiztosító többnyire fedezi a költséget. Angliában a koleszterinszűrés 7 dollár, a genetikai teszt pedig 300 dollár.

   
Sun Times
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár