Kommunikáció a babával

Kommunikáció a babával

A baba első éve rengeteg változással fog járni és nem csak a pelenkázásra kell gondolni.

Az első mosolytól, nevetéstől kezdve az első "mama" vagy "apa" szótól kezdve a babák szeretnek a saját nyelvükön kommunikálni és azt remélik, te is "bababeszéddel" válaszolsz nekik. Az első év során sokat tehetsz azzal, hogy kommunikációra biztatod a babát. Ez rendkívül egyszerű, csak mosolyognod, beszélned, énekelned és olvasnod kell neki.

Hogy miért fontos a babával kommunikálni?


Mert a nyelvi és a beszédkészség mielőbbi kialakulása később segíteni fog neki az írás, olvasás és a társalgás képességeinek kialakításában, ami akár az egész életére hatással lehet. Figyelj rá és mosolyogj. A kisbabák már jóval azelőtt, hogy beszélni tudnának meg tudják érteni, hogy nagyjából mit mondasz nekik. Az érzelmeidet is képesek leolvasni.

Kísérd szerető figyelemmel a baba kommunikációját


Mosolyogj gyakran a babára, különösen akkor, ha gügyögő vagy más hangokkal próbál kommunikálni. Ha a baba "beszél" hozzád, ne nézz félre, nevess rá, de ne szakítsd félbe.
Légy türelmes, amikor próbálod megérteni, mit akar "mondani" a baba, figyeld az arckifejezését is, hogy megtudd, örömöt vagy bánatot akar kifejezni.
Próbálj meg időt szakítani rá, hogy szerető gondoskodással meg tudd érteni, mit próbál közölni a baba, akkor is, ha egyébként sok a tennivalód.

Utánozd a babát


A bababeszéd mindkét irányba működik. Ha utánzod, amit a baba mondani próbál, ezzel azt jelzed, hogy fontos számodra, amit mond.

Felváltva "beszéljetek" a babával bababeszédet használva, hogy megtanulja, hogy működnek a felnőtt beszélgetések. Utánozd a baba olyan "szavait", mint a "ba-ba" vagy a "gu-gu", aztán várd meg, hogy újabb hangot adjon ki és ismételd meg azt is. Próbáld meg utánozni amit "mondott", akkor is, ha nem értetted tisztán. Mosollyal és az arckifejezésének utánzásával erősítsd a kommunikációt. Utánozd a kézjeleket is, a babák ezzel a módszerrel is kommunikálnak.

Beszélj minél gyakrabban a babához


A baba szereti hallgatni, ahogy beszélsz különösen, ha hozzájuk szólsz és ha kellemes, boldog a hanglejtésed. A babák úgy tanulnak beszélni, hogy utánozzák a hangokat, amiket hallanak. Vagyis minél többet beszélsz hozzá, annál gyorsabban fejlődik ki a beszédkészsége.

Sok felnőtt magas hangon, nyájasan használja a bababeszédet, ez a női hangra jellemző, amit a babák a táplálkozással és a biztonsággal kötnek össze. A bababeszéd nem fogja akadályozni a felnőttekre jellemző hangsúlyok későbbi elsajátítását.

Fejleszd a baba koncentrációs képességeit úgy, hogy beszélsz velük a nap minden szakaszában arról, amit éppen csináltok. Beszélj hozzá etetéskor, öltöztetéskor, amikor viszed valahová és fürdetéskor, hogy megtanulják a szavakat az eseményekhez és a használati tárgyakhoz kötni. Ismételgess egyszerű szavakat, mint a "mama" vagy a "cumi", hogy a baba a jelentésükhöz tudja kapcsolni őket.

Így tanulnak beszélni


A szülők gyakran nem is tudják, hogy a gyerekük beszédkészsége velük született vagy kifejlesztett képesség. Minden gyerek más időpontban kezd el beszélni: vannak babák, akik már 12 hónaposan ki tudnak mondani szavakat, mások 18 hónapos korukig meg sem szólalnak, majd hirtelen egész mondatokat használnak.

1-3 hónap


A babák már a kezdet kezdetétől szeretik a hangod, a mosolyod és elcsendesednek vagy izgatottak lesznek, ha integetsz feléjük, beszélsz hozzájuk vagy énekelsz nekik. A bababeszéd általában a gügyögéssel kezdődik, majd kb. 2 hónapos korban elkezdenek magánhangzókat használni, például az "ó"-t. Sosincs túl korán ahhoz, hogy elkezdj felolvasni a babának, a hallott szöveg stimulálja az agy fejlődését. Sok babára nyugtatólag hat a zene és felismerik az egyszerű dalokat, mosolyognak, mozgatják a kezüket, lábukat, ha meghallják őket.

4-7 hónap


A babák ilyenkor már kezdik felismerni, hogy a bababeszédjük hatással van a szüleik viselkedésére. Ez bátorítja őket, többet "beszélnek" és figyelik a reakciókat, kísérleteznek többféle hanggal, hanglejtéssel, hol magasabb, hol mélyebb hangon gügyögnek éppen, ahogy a felnőttektől hallják.

8-12 hónap


Egyedi öröm a szülőknek, amikor meghallják, ahogy a "mama" vagy a "papa" szót először kimondja a baba. Az első néhány alkalom nem feltétlenül tudatos, még ilyenkor is általában csak kísérleteznek az olyan hangokkal, mint a "ga-ga", "da-da" vagy "ba-ba". Mosolyogj, tartsd a tekinteted a babán és ismételgess egyszerű szavakat neki minél többször a nap folyamán. Ezzel elősegíted, hogy a beszéd hangjai beépüljenek a fejlődésben lévő agyába. Ebben a korban a babák szeretnek kettesben lenni veled. Élvezik a játékokat, a dalokat, mondókákat.

Keresd fel az orvost, amennyiben


Az első évben a baba megfelelő fejlődését bizonyítja, ha a bababeszédre gügyögéssel vagy más hangokkal reagál, ha felismerik a "nem" szót és a saját nevüket, illetve képesek megérteni az olyan egyszerű kifejezéseket, mint a "gyere ide".

A nyelvi készségek kialakulása babánként nagyon eltérő lehet, de jobb félni, mint megijedni, ha a gyerek fejlődésével kapcsolatban kétségek merülnének fel. Vidd el minél több vizsgálatra és ha kétségeid vannak, érdeklődj az orvosnál, nincsenek-e problémák a hallásával vagy a nyelvi képességeivel. És ne felejtsd el: a baba imádja hallani a hangodat, úgyhogy ne szégyelld a bababeszédet.


https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-talk#1

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár