Korai stádiumú mellrák részletei

2018.09.07. - Írta: Veress Pálma

Korai stádiumú mellrák részletei

Még a kis daganatok is agresszívek lehetnek korai stádiumú emlőrákban szenvedő betegeknél végzett vizsgálat szerint. A kutatók szerint közel egy-négy kisméretű daganat agresszív volt, és a betegek kemoterápiában részesültek. Az agresszív tumorokat 70 gén aláírással lehet azonosítani.

"Eredményeink megkérdőjelezik azt a feltételezést, hogy az összes kis daganatok kevésbé súlyosak és nem igényelnek adjuváns kemoterápiát"

- mondta dr. Konstantinos Tryfonidis, az Európai Kutatási és Kezelési Szervezet (EORTC), Brüsszel, Belgium kutatója.

A kutatók azt találták, hogy öt év alatt nagyon kevés, kemoterápiát kapott beteg tapasztalt betegségcsillapításokat mutatott, amelyek nagy távolságra távoli metasztázis-mentes túlélést, betegségmentes túlélést és általános túlélést mutattak, ami megerősíti, hogy ezek származtak a kemoterápiából.

Azt találtuk, hogy csaknem minden negyedik, kis daganattal rendelkező beteg veszélyeztetett a távoli metasztázisok iránt, és előnyös a kemoterápiában "- mondta Dr. Fatima Cardoso, a tanulmány szerzője és a MINDACT vezetője és a Champalimaud Breast Unit igazgatója. "Ez meglepő volt, mert egyedül a klinikai kritériumok alapján azt mondanánk, hogy ezek a tumorok nem agresszívek, ezért a betegeknek nincs szükségük kemoterápiára. De a kis daganatok 24% -a agresszív biológiát mutatott, ami azt mutatja, hogy nem minden apró daganat ugyanaz a beállítottságú."

Dr. Evandro de Azambuja, az Orvosi Támogatói Csoport vezetője, a Jules Bordet Intézet (Brüsszel, Belgium) akadémiai promóciós csapata, a következőket mondta: "Ez a tanulmány azt mutatja, hogy nem csak a daganatméret fontos a mellrákos betegeknél, hanem a tumorbiológia is. A vizsgálatban kicsi - 1 cm-nél rövidebb - és a nyirokcsomók mentesek voltak a ráktól (csomópont-negatív), ami elvileg jó prognózisnak kell lennie, de magas kockázatot rejt a kemoterápia használata."

"A csomópont negatív tumorai nagyon agresszívak lehetnek, még akkor is, ha klinikai kockázatoknak minősülnek" - mondta de Azambuja. "A tumorbiológiát figyelembe kell venni a betegpopulációban alkalmazott adjuváns kezeléseknél, de a megbeszélés során nem szabad elfelejteni a páciens korát, teljesítményét, komorbiditásait és preferenciáit."


  

Bezár