Mediterrán ízek

Mediterrán ízek

Az alábbi két recept a tovatűnt forró nyár emlékét idézi fel. A két mediterrán étel könnyen elkészíthető, egészséges, s alakunkra is jótékony hatással van.

Garnélarákos-zöldhagymás palacsinta

Kis lángon melegítsük meg az olajat egy lábasban. Tegyük bele a rákokat, süssük fedő alatt három percig, majd lassan hűtsük le. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, ízlés szerint sóval és borssal. Ezután adjuk hozzá a rákokat, a hagymát, a paprikát, a mogyoróhagymát és a vizet. Keverjük össze alaposan, amíg sűrű, krémszerű masszát nem kapunk. Hagyjuk állni egy-két órán keresztül. Egy nagy lábasban közepes lángon melegítsünk kevés olajat. A masszát kétfelé osztva nyújtsuk ki, majd süssük mindkét oldalát 2-2 percig aranysárgára. Az olajat papírszalvétán itassuk fel, forrón tálaljuk.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olivaolaj,
  • 3/4 csésze mogyoró hagyma,
  • 3/4 csésze liszt,
  • 1/2 csésze csicseriborsó liszt (garbanzo liszt),
  • 1 sütőpor,
  • 3 evőkanál aprított zöldhagyma,
  • 1 késhegynyi piros paprika,
  • 25 dkg megtisztított, apróra vágott garnélarák,
  • 1,5 csésze hideg víz,
  • só, őrölt bors, olivaolaj a sütéshez.

 

Joghurtos uborkasaláta

Keverjük össze a joghurtot 1/4 evőkanálnyi sóval, majd öntsük át egy szűrőbe, amelyet előzőleg kibéleltünk gézzel, és helyezzük a szűrőt egy tálba. A joghurtot hagyjuk száradni egész este, de legalább négy órán át. Amikor a joghurt kiszáradt, reszeljük le az uborkát durva reszelőn. Tegyük át a reszelt uborkát egy másik, gézzel bélelt szűrőbe, enyhén sózzuk meg, majd hagyjuk száradni harminc percen keresztül. Ezután alaposan keverjük össze a joghurtot, az uborkát, a fokhagymát és a mentát. Ízlés szerint adjunk hozzá citromlevet és sót. Hagyjuk állni egy órán át, majd sült pitába téve tálaljuk.

Hozzávalók

  • 2 doboz 0%-os joghur,
  • 1/2 közepes méretű, kimagozott, hámozott uborka,
  • 3-4 gerezd összetört fokhagyma,
  • 1 csokor aprított friss kapor,
  • 2 teáskanál friss mentalevél,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • só.
     

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész



Bezár