Megelőzhető-e a 2-es típusú cukorbetegség?

2014.04.25. - Írta: prof. Dr. Halmos Tamás

Megelőzhető-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A cukorbetegség, annak is a sokkal gyakoribb formája, a régebben nem inzulin-függőnek, ma 2-es típusúnak nevezett betegség előfordulási gyakorisága rohamosan növekszik világszerte, így hazánkban is.

Ebben legfontosabb kóroki tényező az elhízás. Sajnos hazánkban is szaporodnak az elhízottak, különböző becslések alapján a felnőtt lakosságban az elhízottak aránya mindkét nemben meghaladja a 30%-ot. (Szomorú, hogy az elhízás és sajnos a 2-es típusú cukorbetegség, egyre gyakrabban fordul elő gyermekek és serdülők között is, aminek oka szintén a túlsúly, kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás).

Ez a cukorbetegség forma, mely elsősorban a közép, ill. idősebb életkorúak között fordul elő, becslések szerint eléri, ill. meghaladja a 10%-ot, legalábbis a 60 éves életkor felettiekben. Sajnos a betegeknek a felét nem ismerjük, aminek oka, hogy a 2-es típusú cukorbetegség alattomos kórforma, sokáig nem ad semmilyen tünetet, ugyanakkor amerikai vizsgálatok alapján a kórisme pillanatában már minden második betegnek valamilyen szövődménye fennáll. Így pl. minden ötödik „frissen felfedezett” betegnek már szemfenéki szövődménye van. A diabétesz jóformán valamennyi szervünket megbetegítheti, így a veséket, szívet és érrendszert, az idegrendszert, a bőrt, a szájüreget, stb. Nagyon fontos lenne tehát, hogy e betegeket időben, betegségük kezdetén, leginkább még csak a veszélyeztetettség állapotában az un. prédiabétesz időszakában fedezzük fel, mert a közbeavatkozás annál eredményesebb.
Az időben történő felismerést az un. célzott szűrés segítségével lehet elérni, amikor is az egészségügyi hálózat a cukorbajra hajlamos egyéneket, ha szükséges cukoroldat elfogyasztása segítségével „szűri” meg. Hazánkban is megindult ilyen országos szűrővizsgálat, részeredményei már ismeretesek (FINDRISK). A veszélyeztetett egyéneket kérdőív segítségével lehet kiemelni, amiben a testsúly, az öröklési hajlam, terhesség során kialakult cukorbaj, a magas vérnyomás, zsír anyagcserezavar, megelőzően nagy súlyú magzat születése, stb. szerepel.

Bár ennek a kórformának jelentős a genetikai (örökléses) háttere, az ártó környezeti tényezők, mint az elhízás, a kevés mozgás, az egészségtelen táplálkozás nagymértékben elősegíti a diabétesz megjelenését. Finn kutatók néhány éve kimutatták, hogy rendszeres intenzív testmozgás, kalória, zsírszegény, cukormentes étrend, jelentős testsúlycsökkenés, 57%-al csökkenti a cukorbetegség kialakulását arra hajlamos egyénekben. Érdemes tehát a célzott szűrési programokban részt venni, mert minél korábbi stádiumban van a cukorbetegség, annál eredményesebb lehet a közbeavatkozás. Hazánkban jelenleg gyógyszeres prevenció nem megengedett, jóllehet az Egyesült Államokban és más országokban bizonyos gyógyszerekkel szintén kedvező eredményeket értek el a diabétesz kialakulásának megakadályozásában.

Általános az a vélemény, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása időben történő közbeavatkozással megakadályozható, vagy késleltethető és ez által reméljük, hogy a cukorbajjal gyakran együtt járó súlyos szív-és érrendszeri betegségek fellépése is visszaszorítható.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár