Mennyire függ össze a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás?

Mennyire függ össze a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás?

Az üvegházhatást kiváltó gázok emberi kibocsátása már több, mint 1 fokos globális felmelegedést eredményezett. A következmények pedig világszerte láthatók. Még csak pár hónap telt el az évből, viszont 2019-ben már rekordot döntött a hőség Ausztráliában, Amerika középnyugati területein pedig hidegebb és fagyosabb volt az éghajlat, mint az Antarktiszen. Azonban egy olyan világban, ami egyre melegebb és melegebb lesz, a klímaváltozás azt is jelenti, hogy mindenhol egyre szélsőségesebb időjárást tapasztalhatunk majd.

Ahhoz, hogy egy időjárási tényezőt „szélsőségesnek” nevezhessünk, az időjárási eseménynek jelentősen különböznie kell a szokásos mintáktól: súlyos következményekkel kell járnia és történelmileg ritkán kell lennie. Az Egyesült Királyság nemzeti időjárási szolgáltatása, a Met Office megvizsgálta a szélsőséges időjárási események történeti trendjeit és előre jelezte, hogyan változhat az éghajlat a 21. században. Ha a kibocsátás tovább növekszik, nagyobb eséllyel lehetnek enyhébb, nedvesebb telek és melegebb, szárazabb nyarak. Ugyanakkor a forró napok gyakoriságát és intenzitását, valamint a csapadékos események növekedését is figyelembe kell venni. Azonban a globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy minden évszak törvényszerűen melegebb lesz, mint az előző.


Hosszabb, melegebb és gyakoribb hőhullámok


Hogyha a globális hőmérséklet a továbbiakban is ilyen iramban nő, akkor 2050-ig folyamatosan olyan hőhullámok fordulhatnak elő, mint amilyeneket 2018-ban már megtapasztaltak a világ több pontján. 2100-ra pedig ezek a hőhullámok olyan intenzívvé és tartóssá válhatnak, hogy olyan hőhullámok alakulnak ki, ahol 40 fokot meghaladó hőmérséklet a jellemző akár 50 napon keresztül.


A csapadék változó és szélsőségesebb lesz


A fizika törvényei azt mondják, hogy a melegebb légkör több nedvességet tarthat, növelve a szélsőséges csapadékos események gyakoriságát és erősségét. Tehát hogyha a nyarak csak egyre melegebbek lesznek, akkor a zivatarok és záporok is sűrűbben fordulhatnak elő és szélsőségesebbnek ígérkeznek.


Klímaváltozás?


Az „esemény-hozzárendelés” egyre inkább terjedő gyakorlata lehetővé teszi a tudósok számára, hogy jobban megértsék a szélsőségesebb időjárási tényezőket. Egyre újabb és erősebb bizonyítékok támasztják alá, hogy a rendkívül magas hőmérséklet és az ahhoz kapcsolódó szélsőséges időjárás valóban emberi tevékenységhez kapcsolódik. Például egy ilyen hozzárendelési tanulmány megállapította, hogy az ember okozta éghajlatváltozás legalább kétszeresére növelte az észak-európai hőhullám valószínűségét 2018-ban.

A csapadékot nehezebb megjósolni, mivel nagyban függ a helyi tényezőktől. Ilyen például a légköri keringés vagy a nedvesség mértéke. Azonban a legtöbb ilyen folyamatot nem megfelelően ábrázolják a megfigyelési adatokban és az éghajlati modellekben. Tehát a korábbi megfigyeléseket és a jövőbeli klímamodell-kísérleteket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy az ilyen események intenzitása és valószínűsége az éghajlatváltozás eredménye. Habár még sok bizonytalanság van a hozzárendelési tanulmányokban, a kutatók kimutatták, hogy az ember által okozott éghajlatváltozás emeli az átlag hőmérsékletet és növeli az esélyét az egyre szélsőségesebb hőhullámok és csapadékok kialakulásának.Forrás: www.theconversation.com


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár