Menstruációs szabálytalanságok

- Írta: SD

Címkék: menstráció
Menstruációs szabálytalanságok

„Az én havi menstruációm normális?”

Tanulmányok és felmérések azt mutatják, hogy sok nő, még ha régóta menstruál is, nem tud mindent a témáról, már észleltek szokatlan dolgokat, de ritkán kaptak információkat ezekről.
Olyan kérdésekre például, mint a „Miért szabálytalan néha a ciklusom?” sok nő nem tudna válaszolni, habár már megtapasztalt ilyet.
 

Íme, néhány gyakran feltett kérdés a menstruációról:

Néha kimarad egy menstruációm, ám nem vagyok terhes. Ez normális?

A menstruáció egy összetett folyamat, amelyben hormonok, az idegrendszer és a nemi szervek vesznek részt. A hormonok befolyásolják a nők menstruációs ciklusát. Megnövekedett stresszhelyzetben nagyon is lehetséges, hogy a menstruáció akár több hónapig is elmarad. A túl sok sport szintén a menstruáció kimaradásához vezethet.

A mentális és fizikai egyensúlyra alapvetően nagyon pozitív hatást gyakorol a normális ciklus. Ha gyakran kimarad a menstruáció, érdemes elmenni orvoshoz, aki meg tudja állapítani a hormonszintet és ki tudja zárni a menstruáció hiányának más okait.

Mindig hasmenésem van menstruáció előtt. Ez normális?

Hasmenés, mint mellékhatás a menstruációs időszak előtt vagy alatt nem szokatlan. Kémiai hírvivő anyagok, úgynevezett prosztaglandinoképülnek fel a méhnyálkahártyában. Ezek húzzák össze az izomzatot és így eltávolítják a nyálkahártyát, ami aztán kilökődik. Ha túl sok prosztaglandin szabadul fel, az görcsös fájdalomhoz, hányingerhez, hasmenéshez és keringési problémákhoz vezethet. Sok készítmény enyhíti, vagy teljes egészében meggátolja ezeket a mellékhatásokat. Kérjen információt nőgyógyászától a lehetőségekről és a veszélyekről!

Gyengén vérzek két ciklus között. Ez normális?

A rendszertelen vérzés minden nőnél aggodalomra ad okot, ám gyakran ártalmatlan, mindenesetre ki kell vizsgáltatni orvossal. A rendszertelen vérzés lehet válasz a megváltozott hormonális egyensúlyra, amely kiváltó oka lehet fogamzásgátló szedése, menopauza stb. Különösen fiatal nőknél fordul elő a köztes vérzés, s ez legtöbbször ártalmatlan. Azonban ezt is csak orvosi vizsgálattal lehet megállapítani.

Néha olyan erős a menstruációm, hogy a betétet/tampont félóránként kell cserélni. Ez normális?

Fokozott menstruációs időszakról beszélhetünk, ha valaki ciklusonként több mint 150 milliliter vért veszít. A menstruáció első két napján általában több vért vesztenek a nők, mint a következő napokban. A fokozott vérzésnek számos oka lehet, például: endometriózis (a méhnyálkahártya jóindulatú, de fájdalmas megbetegedése), vagy a mióma (jóindulatú daganat, amely a méh izomzatából fejlődik ki).

 

Bezár