Mi a mandula?

2010.10.04. - Írta: betegvagyok.hu

Mi a mandula?

A két garatmandula és az egy orrmandula nyirokszövetből álló szervek, amelyek a kórokozók kiszűrését szolgálják. Ott helyezkednek el, ahol a szájunkon és az orrunkon keresztül belélegzett baktériumok és a vírusok behatolnak: a garatmandulák a garatívek két oldalán, az orrmandula az orrjáratok mögött.

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a mandulák a fertőzések melegágyai. Amint megnagyobbodtak, azonnal sor került a mandulaműtétre. A tény azonban az, hogy a mandulák az első életév után mindig megnagyobbodnak, ugyanúgy, mint a többi nyirokcsomó. Azért nagyobbodnak meg, hogy megfeleljenek a követelménynek: a gyerek egészséges maradjon. Ha pedig éppen „elkaptak” valamilyen kórokozót, akkor még nagyobbak. Ilyenkor csak a „munkájukat végzik”: megakadályozzák, hogy a vírusok lejussanak a gyerek torkába, hörgőkbe, tüdejébe.

A ga­rat­man­du­lák gyul­la­dá­sa

A gyerek mandulái be vannak gyulladva, és piros a torka. Gyakran felhívjuk az orvost is, mert a gyerek szemmel láthatóan rosszul érzi magát. Influenzaszerű fájdalmai vannak, lázas, és néha hány. Csak akkor derül ki, hogy pontosan mi a baja, ha az orvos belenéz a torkába. A mandulagyulladás nagyon fertőző betegség, mivel a beteg minden egyes lélegzetvétellel kilélegzi a „kórokozókat”. Érdemes néhány napig távol tartani a beteg gyerektől a többieket, hogy megvédjük őket a fertőzéstől. A babák nem szokták megkapni a mandulagyulladást, de azok a kórokozók, amelyek a testvérüknél mandulagyulladást okoztak, könnyen okozhatnak náluk is valamilyen felső légúti fertőzést. A mandulagyulladás középfülgyulladást is okozhat. Ha a kórokozó a Streptococcus nevű baktérium, az esetleg a vesét, vagy a szívet is megtámadhatja. Ezért van az, hogy az orvos rendszerint antibiotikumot (általában penicillinkészítményt) ír fel a mandulagyulladásra, még akkor is, ha nem biztos benne, hogy nem vírus okozta-e a fertőzést. A mandulagyulladásban szenvedő gyerek néhány napon át rosszul érzi magát, és egy hétig otthon kell maradnia.

Az orr­man­du­la meg­na­gyob­bo­dá­sa

Bár az orrmandula fertőzése nem jár a mandulagyulladáshoz hasonló betegséggel, az ismétlődő fertőzések, és az ebből fakadó megnagyobbodás problémákat okozhat. A megduzzadt orrmandula részben elzárja a gyerek orrának hátsó részéből a torkába vezető járatot, ez pedig középfülgyulladáshoz vezethet, hurutot okozhat. Megeshet, hogy a gyerek csak a száján keresztül veszi a levegőt, és ezzel magyarázható az is, hogy nem beszél tisztán, és rosszul alszik. Ha hároméves kor előtt veszik ki a gyerek orrmanduláját, akkor lehet, hogy nem távolítják el vele együtt a garatmandulákat is, amelyekre még sok hasznos munka vár. Ha viszont egy idősebb gyereknek kiveszik a garatmanduláját, akkor általában eltávolítják az orrmanduláit is.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár