Miért fáj a hasam?

2010.09.23. - Írta: betegvagyok.hu

Miért fáj a hasam?

A hasfájás meglepően gyakori jelenség. A statisztikák szerint minden negyedik magyar ember, többségében nők érintettek a problémában. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerûen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

Stressz és a ha­si gör­csök

Tapasztalat szerint a stressz negatívan hat a jó közérzetünkre. A mai társadalomban lehetetlen a stressz-nélküli élet. A probléma akkor válik súlyossá, ha ez az állapot tartóssá válik és az állandó vészreakciók emésztési nehézségekhez, hasi görcsökhöz és még egy sor további betegséghez vezethetnek. Mit kell tennie, ha Ön is elérte ezt az állapotot? Első lépésként próbálja meg azonosítani a stressz-tényezőket, hogy megelőzhesse kialakulásukat! Figyelje meg, hogy milyen események okoznak hasi görcsöket! Egy matek-vizsga? Családi vagy hivatalos összejövetel? Egy megbeszélés a főnökével? Ezen tényezők tudatos figyelése és megelőzése csökkenti a hasi görcsök kialakulását és segít a pozitív, magabiztos életvitel kialakításában – mind a szakmai – mind a magánéletben. A stresszen kívül természetesen még többféle ok is közrejátszhat a hasi problémák és a görcsök kialakulásában.

Ét­ke­zé­si és emész­té­si prob­lé­mák

A hasi görcsök leggyakoribb forrása a helytelen táplálkozásunk. Ez nem csoda, hiszen emésztőrendszerünk az egyes ételféleségek bevitelére különböző reakciókkal válaszol. A válasz lehet görcs is, ami a helytelen működés jele. A magas olaj- vagy zsírtartalmú, erősen fűszeres vagy nehezen emészthető ételek megterhelik a tápcsatornát. Az idő múlásával emésztőrendszerünk alkalmazkodik a különböző ételtípusokhoz – de ezt csak fokozatosan tudjuk elérni.
Vannak olyan élelmiszerek, melyeket az egyén a fizikai adottságai következtében nehezen tud megemészteni. Például a tejtermékek vagy egyes gabonafélék fogyasztása – ha a szervezet nem termel elegendő enzimmennyiséget – emésztési nehézséget okoz.

Ét­ke­zé­si szo­ká­sok

Sokan szenvednek hasi görcsöktől egyszerűen csak azért, mert túlságosan sokat esznek. A mennyiségen túl nagyon fontos az ételek elfogyasztásának módja is: megkönnyítjük az emésztést, ha a falatokat lassan és alaposan megrágjuk. Így megkímélhetjük hasi szerveinket a hirtelen terheléstől.

Menst­ru­á­ció

A hasi görcsök és a fájdalom normális tünetek a menstruáció előtt és alatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenség kellemes vagy kívánatos lenne. Sok nő számára a házi gyógymódok (masszázs, pihenés, gyógytea) is elegendő segítséget nyújtanak és csökkentik a hasi görcsöket. Ha az említett tanácsok már nem segítenek, akkor a görcsoldó gyógyszerek nyújthatnak gyors és hatásos enyhülést.

A mennyiben a görcsök rosszabbodnak vagy a görcs hirtelen kezdődik, hányással, akut széklethiánnyal jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlenül szakorvos tanácsát kérje ki!

Hozzászólások

| 2011-02-10 14:05

Nem vagyok férfi, de szerintem nekik is nagy élmény a gyermekük születése.

| 2011-02-10 14:26

Szerintem az ember akár nő, akár férfi, másképpen éli meg gyermeke születését. Lehet, hogy nagy pozitív élmény. Vagy teljesen negatív. Azt hiszem, hogy minden abban a pillanatban derül ki amikor a helyzet adja!

| 2011-02-10 14:29

Szerintem típusa válogatja, láttam már olyat, aki semmi pénzért nem ment volna be a szülőszobára, de van olyan ismerősöm, akinél apás szülés volt, és nagy élmény volt az apának is, hogy bent lehetett (1. látta, ahogyan megszületik a gyereke, 2. sokkal közelebb érezi magát a feleségéhez, és a családhoz). Szerintem hagyni kell, hogy maguk döntsék el, ott akarnak e lenni, vagy nem...

| 2011-02-10 23:22

Én férfi vagyok, s állíthatom, nagy élmény az apás szülés. De nem mindenkinek! Két barátom is elájult a váróban, amíg a nejük vajúdott. Szegény asszonykák annyira megrémültek, hogy sebtiben lezavarták a szülést.

| 2011-02-11 10:09

Az én párom már az elejétől azt mondogatta, hogy nem fog bejönni a szülőszobába, de én tudtam, hogy bent lesz. Így is volt, sőt még a köldökzsinort is elvágta. Sokat segített a szülés alatt is.

Várady Judit | 2011-02-15 12:39

Szerintem azt mindenki érezni fogja, hogy hol a helye... :)

| 2011-03-29 15:55

Valaha a férfiakat távol tartották a szülőszobától. A bábák is nők voltak. Szerintem egy új élet kihordásának és világrahozatalának misztériuma a nőknek adatott. Persze változik a világ, és ma a nőgyógyászok 99 százaléka férfi. Úgy gondolom a szülő asszony, ha szeretné, a lehetőséget felajánlhatja gyermeke apjának, hogy ott legyen a baba világrajövetelekor, de ez ne kényszer legyen.

| 2011-03-29 15:55

Valaha a férfiakat távol tartották a szülőszobától. A bábák is nők voltak. Szerintem egy új élet kihordásának és világrahozatalának misztériuma a nőknek adatott. Persze változik a világ, és ma a nőgyógyászok 99 százaléka férfi. Úgy gondolom a szülő asszony, ha szeretné, a lehetőséget felajánlhatja gyermeke apjának, hogy ott legyen a baba világrajövetelekor, de ez ne kényszer legyen.

| 2011-05-12 10:54

Manapság sok tekintetben közelít a modern szülészet a régi hagyományokhoz, mert kezdi érezni annak előnyeit, például az sétálva vajúdás, bababarát újszülöttellátás és a papás szülés tekintetében. Szerintem ez mindenképpen jó irányt jelent... A témáról bővebben olvashatunk Dr. Berkő Péter Szülészeti Zárójelentés c. írásában. Itt elérhető: http://www.letolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

mind1 | 2012-02-24 04:56

nekem nagyon faj a hasam nem tom mittol
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár