Miért gyilkolt Anders Breivik?

2016.11.15.

Miért gyilkolt Anders Breivik?

Anders Breivik norvég tömeggyilkos nevét jóformán mindenki ismeri a világon, hiszen 2011 júliusában Oslóban robbantást követett el, majd egy gyermektáborban 77 ember életét kioltotta. Végül 21 évre ítélték, ami a maximális büntetési tétel Norvégiában. De miért gyilkolt Breivik?

Cselekedetére nem elegendő magyarázat, hogy szimplán terrorista volt. Egy tanulmányban arra jutottak, hogy „narcisztikus dekompenzációban” szenvedett, amely kiváltotta benne azt a küldetéstudatot, hogy személyes és politikai háborút folytasson. „Narcisztikus dekompenzációról” akkor beszélünk, amikor a narcisztikus személy világát súlyos sérelem éri, amely rombolja az önbizalmat. A trauma különféle formákban nyilvánulhat meg. Például úgy, hogy embertársai kizárják köreikből, és partvonalra kerül.  A következő lépcső, hogy maga a személy is elhatárolódik a közösség gondolkodásától, ami paranoiás rendellenességhez vezethet. 

Breivik esetében arról lehet szó, hogy a „narcisztikus rendellenessége” Asperger szindrómával társult, noha az utóbbit nem diagnosztizálták nála. A két elváltozás együttes megjelenése különösen veszélyes kombináció: a személynél ebben az esetben jócskán megnő a kockázat, hogy szélsőségesen erőszakos cselekményre ragadtassa magát. A pszichiáterek úgy látják, hogy Breiviknél az Asperger szindróma megjelenése adhatta meg a végső lökést, hogy az erőszak útjára lépjen.
 
Arról keveset lehet tudni, hogy egy potenciális tömeggyilkosnál milyen előjelek figyelhetőek meg még a vérengzése előtt, noha utólag aránylag jól nyomon követhetőek a lépései. Az mindenesetre látszik, hogy az erőszak felé vezető út a felhalmozott sérelmekkel kezdődik, majd Breiviknél ezt követte az gondolata, hogy „Európát meg kell menteni a terroristáktól”. Utána arra a következtetésre jutott, hogy az erőszak az egyetlen lehetséges út a probléma megoldására. Az elkövető alaposan felkészült a tettére, előre megtervezte cselekedete végrehajtását. A nárcizmus azonban potenciálisan magában rejti, hogy hibák sorozatát kövesse el. Breivik például GPS-t használt útvonala megtervezésekor, amivel saját későbbi lebukását segítette elő. Nárcisztikus vonások figyelhetők meg abban is, ahogyan Utoya szigetén halomra lőtte a táborozó diákokat.

A magamutogatás, a látványosságra való törekvés a nárcisztikus ember vonásai. Egy németországi hasonló eseteket elemző tanulmányban arra világítanak rá, hogy négy iskolai lövöldözőből háromnál volt kimutatható a narcisztikus jellemvonás. Végkövetkeztetésként pedig az vonható le, hogy a nárcisztikus pszichés rendellenesség jóval nagyobb arányban figyelhető meg az iskolai lövöldözők esetében, mint a lakosság átlagában, tehát rizikó tényezőként mindenképpen számolni kell vele.           


Independent
 


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár