Miért jó ábrándozni?

2017.05.11.

Miért jó ábrándozni?

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nemrég úgy döntött, hogy biztonsági okokból nem engedi a mobiltelefonnál nagyobb elektronikus készülékek felvitelét a repülőgépre, amennyiben azok Észak-Afrika vagy a Közel-Kelet bizonyos országaiba repülnek. Erre válaszul Jordánia összeállított egy listát, hogy az utasok mivel töltsék el az idejüket egy hosszú repülés közben, ha nincs a kezük ügyében laptop vagy tablet.

Manapság az emberek nagy többsége el sem tudja képzelni az életét elektronikus eszközök nélkül, amelyeket folyton babrálhatnak. A jordánok viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberek évezredek óta legszívesebben ábrándozni szeretnek, ami sokkal üdítőbb kikapcsolódás, mint a kütyük nyomogatása.

Tehát szánjunk időt arra, hogy csak saját magunkkal foglalkozunk. Kalandozzanak el a gondolataink, engedjük szabadjára képzeleteinket. Meglepő hatást váltunk ki ezzel, amit a tudományos kísérletek is igazolnak.

Egy 2012-ben végzett kutatás azt bizonyította, hogy ha elengedjük magunkat, sokkal kreatívabban tudjuk megoldani a problémáinkat. Az ábrándozás és a kreativitás között szoros összefüggés van. Albert Einsteinről és más kiemelkedő tudósról feljegyezték, hogy a legjobb ötleteik éppen akkor jutottak az eszükbe, amikor kikapcsolódtak, egészen más tevékenységekkel foglalkoztak. Például zuhanyzás vagy egy hosszú séta közben. Einstein akkor alkotta meg zseniális elméleteit, amikor a gyerekét tologatta babakocsiban.

Kutatások igazolták, hogy a képzelet szabadjára engedése felfrissíti a memóriát, az elraktározott tudás a felszínre tör, új összefüggések világosodnak meg, az érzelmek pedig szintén a kreativitást erősítik. Összegezve a tanulságokat: a jordánok csak jót akarnak azzal, hogy a 10-12 órás repülőúton az emberek semmi mással ne foglalkozzanak, hanem csak magukkal, és annyit ábrándozzanak, amennyi csak belefér az utazásba.  


Forrás: BBC

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár