Mobil EEG-készülék a Gyermekintenzívnek

2010.11.16.

Mobil EEG-készülék a Gyermekintenzívnek

Mobil EEG-készüléket adományozott a budapesti ESZSZK Szent László Kórház Gyermekintenztív Osztályának a Generali biztosító, miután idén tavasszal ellopták a korábban használt gépet. A súlyos beteg gyermekek diagnosztizálását és folyamatos felügyeletét megkönnyítő berendezést a biztosító november 11-én adta át a kórháznak. Dr. Ujhelyi Enikő, a Szent László Kórház Gyermekintenzív osztályvezető főorvosa úgy nyilatkozott: „Nagy segítség számunkra az új, kiváló minőségű modern készülék, hiszen így a vizsgálatokat közvetlenül a beteg gyermekek ágya mellett végezhetjük el, nem kell őket mozgatni, szállítással veszélyeztetni.”
 

A Generali biztosító akkor döntött a készülék megvásárlása mellett, amikor egy szegedi munkatársának kisfia feküdt a Gyermekintenzív Osztályon, és éppen ebben az időben lopták el a kórházból a mobil EEG-t. Az itt dolgozóknak hála a kisfiú azóta már otthon van, a biztosító pedig örömmel sietett az intézmény segítségére. Paál Zoltán, a Generali biztosító életbiztosítási ágáért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön adta át a létfontosságú berendezést a Gyermekintenzív Osztálynak.

Az EEG-vizsgálat elengedhetetlen az epilepsziás betegek kezelésében, az agykárosodást okozó görcsök felismerésében és követésében. A hagyományos EEG-vizsgálat elvégzése azonban rendkívül nehéz, akár lehetetlen is rossz állapotú, lélegeztetett, keringéstámogató gyógyszereket kapó betegeknél. A budapesti Szent László Kórház Gyermekintenztív Osztályán súlyos, sokszor szállíthatatlan, görcsölő gyermekeket kezelnek, akiknél az egyik legnagyobb problémát eddig az jelentette, hogyan oldják meg az EEG-vizsgálatot.

A Gyermekintenzív Osztályon folyamatosan kezelnek gyermekeket eszméletvesztéses rosszullétek és központi idegrendszeri gyulladásos megbetegedések, például agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás miatt. A közvetlenül a központi idegrendszert megtámadó betegségek mellett más szervek megbetegedéséhez, működészavarához is gyakran társul idegrendszeri működészavar, például májelégtelenség. Ezen eltérések vizsgálatához az agyi elektromos aktivitás követése szükséges, ehhez használják az EEG (electroencephalographia) készüléket.


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár