Németországban terjed a jóga

Németországban terjed a jóga

Németországban még sohasem jógáztak annyian, mint manapság, ráadásul egyre nő a népszerűsége. Egy felmérés szerint a túrázás, kerékpározás, kocogás és az úszás után a jógázás a legkedveltebb szabadidős sporttevékenység az országban. Jelenleg hárommillió német hódol rendszeresen a jógának, 90 százalékuk nő. Mintegy tízmillióra tehető azoknak a száma, akik már kipróbálták, és további 13 millióan pedig úgy vélekedtek, hogy a következő két hónapban elkezdik ezt a sportot. Az adatok alátámasztják, amit a német sportegyesületek és fitneszklubok régóta állítanak: a jóga igazi tömegsporttá vált, s már nem csak néhány ember különleges hobbija.

Különösen a német nagyvárosokban terjed feltűnő gyorsasággal. Berlinben például háromszáz jógastúdió üzemel jelenleg, Münchenben kétszáz, de a többi városban is egyre szaporodik a számuk. Más sportágakkal szemben – mint például az úszás vagy a tenisz – az az előnye, hogy semmiféle különleges előkészületeket nem igényel, gyakorlatilag bárhol lehet jógázni. Ráadásul erre mindenki képes, senkinek nem kell megtanulnia. Az sem számít, hogy milyen célcsoporthoz akar kapcsolódni az érdeklődő. Vannak ugyanis várandósok vagy idősek számára indított klubok, de a legújabb trend a kerékpáros jógázás: kerekezés közben is lehet ugyanis űzni a sportot.
Szakértők megemlítik, hogy a jóga eredetileg Indiából származik, s már a Krisztus előtti 7. században alkalmazták. Magába foglalja a test, a szellem és a lélek egységét, általa nagyban javítható a közérzet és a teljesítőképesség. Jó hatással van a testünk feletti uralomra, egész lényünk megújul a gyakorlatok után. A jógázásnak nemzetközi napja is van már, mégpedig június 21-e.      


(Deutschland.de)


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár