Növényi alapú diéta

Növényi alapú diéta

A fogyni kívánók számára a növényi alapú diéta lehet a legjobb megoldás, köszönhetően annak a hatásmechanizmusnak, amit a metabolikus folyamatokra gyakorolnak. Legalábbis ezt állítja a JAMA Network Open kutatása.

Az eredményeik szerint az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend eléggé felpörgeti a szervezet metabolizmusát ahhoz, hogy elégesse a felesleges súlyt és zsírt - még úgy is, ha nem végzünk megerőltető testmozgást.

A 3115 jelentkezőből 244-et választottak ki, akik túlsúlyosak voltak, 28 és 40 közötti BMI-vel rendelkeztek, valamint életkoruk 24 és 75 közé esett.

A kutatók véletlenszerűen két csoportra osztották a résztvevőket. Az első csoport 4 hónapos alacsony zsírtartalmú, vegán diétát követett, gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, magokat fogyasztottak akkora mennyiségben, ami megfelelt annak, amennyit a kísérlet előtt szoktak enni. A második -kontroll- csoport nem változtatott a meglévő étrendjén.

Mindkét csoport tagjai ugyanannyit mozogtak, mint korábban, de alkoholt csak mértékkel ihattak.

A kísérlet végén a növényi diétát követő csoport 18.7%- kal több kalóriát égetett el étkezés után. Átlagosan közel 5 kilót fogytak.

Ezen kívül, a vegán csoport inzulinrezisztenciája csökkent, ahogy a testzsírjuk is. Igen jelentős eredmény, hogy ez a csoport a zsigeri zsírból veszített jelentős mértékben, ez a "káros" zsír, ami a belső szervek körül raktározódik. Ezek az eredmények egybehangzanak a témában már elvégzett eddigi kutatásokkal.

Mivel a kísérlet alanyai 86 százalékban nők voltak, illetve diabéteszes nem volt köztük, további kutatás szükséges, hogy a diabéteszesek, illetve kiegyensúlyozott nemű csoportokra is szilárd következtetéseket lehessen levonni, de így is valószínűnek tűnik, hogy a növényi diéta mindenkinek jót tesz.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/heart-health/a-heart-healthy-diet-doesnt-need-to-be-low-in-fat

Image by jcomp on Freepik


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár