Nyári táplálkozási kisokos: hogyan együnk egészségesen a melegben

2024.06.06. - Írta: Szabó Dávid

Nyári táplálkozási kisokos: hogyan együnk egészségesen a melegben

Ahogy beköszönt a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban, a hőség pedig megváltoztatja táplálkozási szokásainkat is. A melegben nemcsak hogy más típusú ételekre vágyunk, de a szervezetünk is másképp működik. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, mit, hogyan és mennyit eszünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat a nyári táplálkozásról, az egészséges életmód legfrissebb trendjeiről és a bikiniszezonra való felkészülésről - a Fitein szakértői tippjeivel.

Könnyű étel a kulcs, de miért?

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen a nyári hőségben. Fogyasszunk sok vizet, de a víz mellett jó választás lehet a frissítő gyümölcslé, cukormentes limonádé és az ásványvíz is. Kerüljük a cukros üdítőket és az alkoholt, mivel ezek dehidratáló hatásúak lehetnek. Emellett fontos, hogy könnyű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszunk. A friss zöldségek és gyümölcsök - mint például a bogyós gyümölcsök, az eper és a banán - remek választások lehetnek.

Amennyiben könnyen elkészíthető, ám de tartalmas, rostban gazdat reggelit szeretnénk elfogyasztani, egy rost shake kiváló választás lehet a mindennapokra, különösen akkor, ha rohanósak a reggelek és mindössze csak pár percünk van a nap első étkezésére. A rost shake a magas rosttartalom mellett fehérjét és inulint is tartalmaz. Az előbbi biztosítja az izmok számára az építőanyagokat, de fontos funkciójuk van az anyagcsere során is, és az immunrendszer hatékony működéséhez is jó minőségű fehérjére van szükség. Az utóbbi pedig egy alacsony energiatartalmú, vízben oldódó rost, ami többek között javítja a vércukorszintet és a testsúlyunk szabályozását, illetve az emésztőrendszerünk egészségét.

“Laktóz- és gluténmentes, valamint hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így ezzel a piacon egyedülálló reggeli shake. A készítmény por állagú, vízzel/tejjel felöntve pedig mindössze két perc alatt elkészíthető tápláló reggelinek. Puding és shake formájában is fogyasztható” - tette hozzá a FItein termékfejlesztője, Szijgyártó István.

Az egészséges életmód legfrissebb trendjei

13, 13, 13); font-family: Calibri, sans-serif; font-size: 12pt;">Az egészséges életmód iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, és a trendek is folyamatosan változnak. Az idei év fókuszában a plant-based, azaz a növényi alapú diéta, az intermittent fasting, azaz az időszakos böjtölés és a fermentált ételek állnak. A növényi alapú étrend népszerűsége továbbra is nő, mivel egyre többen ismerik fel a húsmentes táplálkozás egészségügyi és környezeti előnyeit. A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak tápláló, de fenntartható is. Emelett az időszakos böjtölés egyre elterjedtebb módszer az egészséges testsúly megőrzésére és az anyagcsere javítására. Lényege, hogy meghatározott időszakokban eszünk, például 8 órán keresztül, majd 16 órán át böjtölünk.

A fermentált, azaz az erjesztett ételek, mint a joghurt, a kefir, a kimchi és a savanyú káposzta, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre és az immunrendszerre. Ezek az ételek különösen nyáron fontosak, mivel segíthetnek az emésztés javításában és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.

Kevesebb hús, több fehérje

Nyáron, de az év minden időszakában érdemes alkalmanként könnyedebb ételeket fogyasztani, erre pedig remek alternatívák lehetnek a húsmentes, ám de fehérjében gazdag ételek.  2023-ban a növényi alapú húskészítmények voltak nagyon népszerűek, azonban az amerikai Whole Foods Market 2024-es trendjelentése szerint az idei évben az egyszerű, fehérjetartalmú ételek, úgy mint a gomba, a dió, valamint a hüvelyeseket tartalmazó termékek várhatóan ellopják a reflektorfényt az összetett húsalternatívákról. Ez a tendencia összhangban van a növényi alapú étrend terén tapasztalt növekedéssel, és a fellendülés várhatóan folytatódik – sőt, a növényi alapú élelmiszerek piaca az előrejelzések szerint meghaladja a 75 milliárd dollárt 2028-ra, a 2022-es 41 milliárd dollárhoz képest.

A nyári táplálkozás során érdemes tehát könnyű és friss ételeket választani, valamint odafigyelni a megfelelő hidratálásra is. Az egészséges életmód legfrissebb trendjei, mint a növényi alapú diéta és az időszakos böjtölés, segíthetnek abban, hogy energikusak és fittek maradjunk.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász



Bezár