Önkéntelen önvédelem

Önkéntelen önvédelem

A stressz vagy szomorúság okán elsírt könnyek olyan specifikus kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a partner agresszív késztetéseit – adja hírül a The Guardian.

Az izraeli Weizmann Institute munkatársai kutatásaik során bizonyították, hogy lelombozólag hat a férfiak tesztoszteron-szintjére, így nemi vágyára is a könny illata: kémcsőbe felfogott könnycseppeket szagolva bár kisebb mértékben, de egyértelműen csökkent a hímnemű kísérleti alacsonyok szexuális késztetése.
A kísérletben részt vevő nőkkel könnyfakasztó filmet nézettek, majd sírásuk eredményét azon frissiben megszagoltatták férfiakkal, akiknek ezek után libidója mérhetően csökkent.
Mindez nem feltétlenül utal azonban arra, hogy közvetlenül a nemi vágyra hat csökkentőleg mások sírása – kommentálták eredményeiket a tudósok. A könny illata a kutatók eredményei szerint tulajdonképpen a tesztoszteron-szintet csökkentette, amelynek azonban sokféle funkciója van a férfiak szervezetében azon túl is, hogy felelős az erekcióért: befolyásolja a viselkedést, a gondolkodást, és nem utolsó sorban az agresszív késztetéseket is.
A könnyek kémiai üzenetének egyértelmű előnye van. A könny adott esetben védi az áldozatot avagy síró felet a további agressziótól – vagyis a sírásnak egyértelműen önvédelmi funkciója van. Azonban erre csupán a szomorúság miatt elsírt könnyek képesek: ha valaki például hagymapucolástól sír, könnycseppei nem fognak enyhítően hatni mások agresszív késztetéseire.

A sírás, mint védekezés az állatvilágban sem ismeretlen. A mindössze tíz centis vakondpatkány például szőrébe dörzsöli könnyeit, hogy csökkentse fajtársai felé irányuló agresszivitását.
A tudósok feltételezik, hogy nemcsak a női könnyek válthatnak ki ilyen, tulajdonképpen agressziócsökkentő hatást: úgy sejtik, férfiak vagy gyermekek könnyeit felhasználva kísérleteihez is nagyon hasonló eredményekre jutottak volna.

 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár