Pótolható az alváshiány

2011.09.06. - Írta: betegvagyok.hu

Pótolható az alváshiány

A kutatók egyetértenek abban, hogy a krónikus alváshiány káros az egészségre: növeli többek között a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát. Aki soha nem alussza ki magát, nagyobb esélye van, hogy gondok lesznek az egészségével.

A philadelphiai University of Pennsylvania kutatói azonban most kimutatták, hogy már egyetlen hosszú, pihentető éjszaka meglepően pozitív hatással bír. Az alváshiány káros következményei ugyanis részben kiegyenlítődnek már egyetlen nyugodt éjszaka során is.
Az amerikai tudósok 159 vizsgálati személy részvételével kísérletet végeztek, mely különböző szakaszokból állt. Az első két éjszaka valamennyien tíz, majd ötször egymás után csupán négy éjszakát tölthettek alvással. Végül a résztvevőket hat csoportba osztották, akik nulla és tíz óra közötti meghatározott időt pihenhettek. Ezt követően számos teszt és neurológiai vizsgálat során információkat gyűjtöttek a páciensek reakcióidejéről, fáradtsági szintjéről és koncentrációs képességéről. Az eredmény a következő volt: a krónikus alváshiány szakasza után minden egyes új, pihenéssel töltött óra jobban gyorsította a szellemi éberség visszanyerését.
A kutatók szerint a kísérlet bebizonyította, mennyire fontos napról napra az elegendő alvás a testi és szellemi regenerálódás elérése érdekében. Ám a tökéletes pihenés nemcsak az alvás mennyiségen, hanem az intenzitásán és szakaszain is múlik.

Forrás:  www.spiegel.de

(2010. 08. 02.)


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár