Pszichés betegségek és a rák

2017.02.06.

Pszichés betegségek és a rák

Egy kutatás arra világított rá, hogy a pszichés kórokban szenvedők 32 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg a későbbiekben daganatos betegségekben, mint azok, akiknél nem állapítottak meg ilyen problémákat. Az állandó izgalmi állapot, a stressz és a depresszió összefüggésben áll azzal, hogy a beteg rákban hal meg.

Nagy-Britanniában a kutatók 160 ezer ember adatait elemezték, és követték őket nyomon 14 éven át. Közülük 4353-an haltak meg ez alatt az idő alatt.  A megfigyelésekből azt állapították meg, hogy azok, akiket korábban pszichés okok miatt kezeltek, 32 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg daganatos betegségek következtében. Az orvosok ugyanakkor világossá tették, hogy ez nem jelenti azt, hogy egyenes összefüggés van a depresszió és a rák keletkezése között. Azt azonban észrevették, hogy a később elhalálozott emberek még a megbetegedésük előtt boldogtalanabbnak érezték magukat, mint azok, akik kiegyensúlyozottak voltak.

A boldogtalanság érzése kedvezőtlen változásokat idézhet elő a szervezetben, ami később súlyos betegséghez vezethet.

Dr David Batty, a University College London kutatója azt mondta, hogy az eredmények azt mutatják: a stresszes embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy bélrákban, prosztatarákban, leukémiában haljanak meg. A gyenge mentális egészség oda vezethet, hogy fizikai tünetek lépnek fel, végső soron pedig a legsúlyosabb betegségek előidézőivé válhatnak.  A pszichés problémák és a később jelentkező fizikai betegségek közötti kapcsolatot azonban még alaposan vizsgálni kell, mert a pontos ok-okozati összefüggést még nem sikerült feltárni.


Forrás: BBC


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár