RÁKELLENES VILÁGNAP 2020 – FÓKUSZBAN A MEGELŐZÉS

RÁKELLENES VILÁGNAP 2020 – FÓKUSZBAN A MEGELŐZÉS

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 20 éve február 4-én tartották meg. Az idei év a cselekvés éve, az év mottója pedig az „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will.) Ezért e szlogen jegyében indít kampányt az idén 30 éves Magyar Rákellenes Liga is, a megelőzés fontosságát és a rákbetegek megsegítését középpontba állítva. A világnapi esemény magyarországi fővédnöke Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Magyarországon 2018-ban összesen 33.250 fő halt meg daganatos megbetegedések következtében (bőrdaganatok nélkül), így a kedvező trendek ellenére is még mindig minden 4. magyar ember daganatos megbetegedésekben hal meg.

A World Cancer Research Fund legfrissebb – a 2018-as évre vonatkozó – adatai szerint a világon összesen mintegy 18 millió újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedés történt, ebből 9,5 millió férfi és mintegy 8,5 millió női megbetegedés történt. (az adatok nem tartalmazzák a nem melanóma típusú bőrdaganatokat).

A nők esetében a mellrák önmagában több mint az esetek egynegyedéért (25,4%) felelős, a három leggyakoribb daganat – mell, vastagbél, tüdő – pedig az összes eset majd felét (43,9%) adja ki.

A férfiak körében leggyakoribb daganattípus a tüdő önmagában 15,5%, a három leggyakoribb daganat – a tüdő, a prosztata és a vastagbél – pedig az összes daganatos megbetegedés 44,4 százalékáért volt felelős.

Magyarországra rátérve elmondható, hogy bár a KSH adatai szerint 2009-2016 között a daganatos megbetegedések száma 72 ezerről 89 ezerre emelkedett (2016-ban: összesen 89.188 – az adatok nem tartalmazzák a bőrdaganatokat), mindeközben a halálozás érdemben nem változott, nagyjából évi 33 ezer fő (2009: 33.174 fő; 2018: 33.250 fő) körül alakul.

Ezzel párhuzamosan az adott évben Magyarországon meghaltak körében a daganatos halálokok részesedése 2014-ig töretlenül nőtt, (1995-ben 22,87%, 2014-ben már 26,35%) azonban a trend megfordult, és jelenleg az összhalálozásban csökken a daganatos betegségek okozta halálozás aránya (2018-ban: 25,37%).

Látható tehát, hogy bár az újonnan diagnosztizált megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, a halálozás nem, tehát a már diagnosztizált eseteket illetően az egészségügy „teszi a dolgát”.

Nem így az érintettek, mivel a rákbetegségek egyharmada korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel megelőzhető lenne. Arról nem is szólva, hogy kialakulásuk kockázatát tekintve, a friss kutatási adatok szerint a genetikai mutációk a daganatok kialakulásának maximum 10 %-ában játszanak szerepet, miközben a dohányzás és az alkoholfogyasztás bizonyítottan az esetek kialakulásának 27%-ban közrejátszanak.

Február 4-e 20 éve Rákellenes Világnap, ennek kapcsán kívánja ismét felhívni a figyelmet a betegség kialakulásának kockázati tényezőire az idén 30 éves Magyar Rákellenes Liga a nemzetközi „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampány bemutatásával. 2020 a cselekvés éve, fontos kérdés, hogy mit tehet AZ EGYÉN az egészségéért, érdemes mindenkinek végiggondolni az alábbi kérdéseket: • Mit tehetek, és mit kell tennem azért, hogy csökkentsem a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát? • Mit tehetek azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék? • Mivel segíthetek a betegségben szenvedőknek?

Mindenki tehet a maga és környezetében élők egészségéért! Az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás mind a rákbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti. A korai felismerés pedig életet menthet, ezért ismerni kell az alábbi nyolc figyelmeztető jelet: 1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások 2. Indokolatlan fogyás 3. Nyelési nehézségek 4. Nem múló köhögés, rekedtség 5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben 6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul 7. Véres, szokatlan széklet, vizelet 8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleli, azonnal forduljon orvoshoz! Ha ezeket a tüneteket máson észleli, figyelmeztesse!

Az adatokból látható, hogy több olyan gyakori daganattípus is van (pl. emlő, vastagbél) aminek felismerésére szervezett szűrés zajlik Magyarországon. Az egészségügy tehát ismét lehetőséget kínál a korai felismerésre, azonban minden szűrés csak annyira tud hatékony lenni amennyire a potenciálisan érintettek igénybe veszik! Nem minden daganatos megbetegedés fedezhető fel önvizsgálattal, ezért is fontos a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel.

A Liga alapszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak a Rákellenes Világnappal kapcsolatban és részt vesznek a médiakampányban: embereket állítanak meg az utcán, önkormányzatnál, bevásárlóközpontban, megkérdezik tőlük, hogy mit tesznek a rák ellen, tájékoztató anyaggal látják el őket, és üzeneteiket nagy falon gyűjtik össze illetve felteszik a közösségi médiára.

Mindezeken túl ezúttal más szervezetekkel is összefog a Liga az ügy érdekében, az egyik idei partner a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) a Semmelweis Egyetemen működő egyik legnagyobb diákszervezet, amelynek több mint 500 orvostanhallgató tagja. Az Egyesület egyik fő célkitűzése a prevenció és egészségfejlesztés nyolc fő témakörben. A Kardiovaszkuláris- és tumorprevenciós szekció egész évben tart órákat gimnazisták számára a daganatos és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáról, és ezek megelőzésének lehetőségeiről. A Rákellenes Világnap alkalmából az Egyesület szeretné egy szélesebb réteghez is eljuttatni a legfontosabb üzeneteket. Ennek érdekében plázákban terveznek tájékoztató anyagokat osztani a daganatos betegségek prevenciójáról és leggyakoribb tüneteiről. Az orvostanhallgatók tudását pedig egy pszichoonkológia témájú szakmai előadással tervezik bővíteni.

Forrás: Magyar Rákellenes Liga (Sajtóközlemény)


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár