Rotavírus: tények és tévhitek

Sajtóközlemény

2015.06.03.

Rotavírus: tények és tévhitek

2015.  június  2.,  Budapest  –  A  köztudatban  máig  számos  tévhit  él  a  Magyarországon évente  4-5000  regisztrált  megbetegedést  okozó  és  mintegy  500  millió  forintnyi  OEP- számlát generáló rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban, a lázzal, hányással,  hasmenéssel járó  betegség  rendkívül  gyorsan  kiszáradáshoz  és  akár életveszélyes  állapothoz  vezethet.  
A Házi Gyermekorvosok  Egyesülete  –  a  közkeletű tévhitek   cáfolatával   –   a   betegséggel   kapcsolatos   tájékozódásra   és   a   megelőzés fontosságára hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét.

1.   Tévhit: A rotavírus egy ártalmatlan betegség, amelyen minden gyermek átesik egyszer.
Tény: A rotavírus-fertőzésen valóban 5 éves korára a gyermekek többsége legalább egy alkalommal átesik, ennek megfelelően egy rendkívül gyakori betegség, amely – különösen kisgyermekek esetében – a szövődményes kiszáradás miatt kórházi kezelést is igényelhet. A vírus az Európai Unió tagállamaiban az oltás alkalmazása nélkül 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700  ezren fordulnak orvoshoz, és a betegek közül mintegy  87 ezren kerülnek kórházba. Sajnos, még Európában is minden évben számos haláleset fordul elő rotavírus-fertőzés következtében.

A rotafertőzés legsúlyosabb lehetséges szövődménye a kiszáradás, ami a két év alatti kisgyermekeket érinti leginkább.
Feltételezések  szerint   a  rotavírus-fertőzés  az  arra  fogékonyakban  hozzájárulhat  olyan krónikus betegségek kialakuláshoz, mint például lisztérzékenység, a fiatalkori cukorbetegség,
és a gyulladásos bélbetegségek.
A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a jelentős költségterhelés egyre több európai ország egészségügyi hatóságát készteti arra a döntésre, hogy a támogatott oltások közé emelje a vakcinát.

2.   Tévhit: Tiszta, rendes otthonban a gyermek nem fertőződhet meg.
Tény: A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz, nem porózus felszíneken (például játékok) akár 10 napon keresztül is életképes. A fertőzés zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjedhet gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre. Az is tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a babák is ki vannak téve, akiket nem visznek közösségbe.

3.   Tévhit: Az alapos kézmosás megfelelő védelmet nyújt a rotavírus-fertőzés ellen.
Tény: A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, ennek következtében emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Sokszor még egy alapos kézmosás sem mindig tudja megállítani a továbbterjedését.

4.   Tévhit: A rotavírus-fertőzést pár nap alatt kiheveri a gyermek, hányással, hasmenéssel nem kell azonnal orvoshoz szaladni.
Tény: A kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek egyik leggyakoribb kórokozója a rotavírus. A rotavírus-fertőzés sok esetben ugyan enyhe formában zajlik, de kiszáradást is okozhat, melynek tüneteit észlelve nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell juttatni a gyermeket. Amennyiben a gyermek itatása szájon át nem lehetséges, akkor kórházi körülmények között, infúzión keresztül kell, hogy folyadék- és ásványianyag-pótlást kapjon. 
Minél  magasabb  a  láz,  illetve  gyakoribb  a  hasmenés  és  a  hányás,  annál  fokozottabb  a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem kezdődik el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, szívritmuszavar, súlyos, sokkos állapot alakulhat ki, kezelés nélkül a beteg akár meg is halhat.
A kiszáradás kezdeti jeleit a szülők is észlelhetik gyermekükön: a gyermek súlya és a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan csökken. A vizelet színe sötétté válik. A bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz. A szem alatt karikák jelennek meg, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, az ajak kicserepesedik, a lehelet jellegzetes szagú („acetonos”) lesz. Csecsemőknél a kutacs besüpped.

5.   Tévhit: A rotavírus-fertőzés elterjedése függ az adott ország higiéniai viszonyaitól.
Tény:  A  rotavírus  a  csecsemők,  kisgyermekek  és  felnőttek  hasmenéssel,  hányással  járó megbetegedéseinek  egyik  leggyakoribb  kórokozója  világszerte  földrajzi  helytől,  nemtől, szociális  helyzettől  és  higiéniai  körülményektől  függetlenül.  A  rotavírust  „demokratikus” vírusnak  is  nevezhetjük,  hiszen  az óvodás  kor végéig  gyakorlatilag  az  összes  gyermeket megfertőzi világszerte.

6.   Tévhit: A rotavírus az óvodások-kisgyermekek betegsége.
Tény:   Igaz,   hogy   a   vírus   a   kisgyermekek   körében   jóval   elterjedtebb:   a   fertőzés legsúlyosabban a  6-24  hónapos  korosztályt  érinti,  hiszen  az  immunrendszerük  kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben és jellemzően az első fertőzés jár a leghevesebb tünetekkel. Ugyanakkor rotavírussal a felnőttek is megfertőződhetnek. Mivel rendkívül ragályos betegségről van szó, amennyiben a család egyik tagja megfertőződik, a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzheti életkortól függetlenül. A fertőzés egyszeri átvészelése pedig nem jelent teljes védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják, ha már egyszer átestek rajta.

7.   Tévhit: A rotavírus elleni védekezés egy újabb felesleges fájdalmas oltás a kisgyermek számára.
Tény: A rotavírus okozta súlyos gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, teljesen fájdalommentesen – szájon át adható és ízében is gyermekbarát –, vakcina érhető el Magyarországon. A betegséggel szembeni védettség – szúrás nélkül – már 12 hetes kortól kialakítható.

8.   Tévhit: Akinek már nem megy a hasa és nem lázas gyógyultnak tekinthető és nem fertőz.
Tény: A rotavírussal fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a
tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is, így tünetmentes állapotban is könnyen megfertőzhetik környezetüket.

9.   Tévhit: A rotavírus-fertőzés gyógyszeresen is kezelhető.
Tény: A rotavírus-fertőzés ellen oki kezelés nem létezik, a kezelésében csak tüneti szereket tudunk alkalmazni. A hányáscsillapító szerek bágyadttá, aluszékonnyá tehetik a kisgyermeket, ami tovább nehezíti a kiszáradás elkerüléséhez feltétlenül szükséges folyadékbevitel biztosítását. Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt gyermekkorban. A rotavírus betegség terápiájának lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása.

10. Tévhit: Ráérek beoltatni a gyereket mielőtt közösségbe kerül. 
Tény: A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit figyelembe kell venni. A oltóanyagok már 6 hetes kortól kérhetőek, és oltóanyagtól függően 24-32 hetes korig be kell fejezni az oltási sort. Tehát éppen arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor), ki tudjuk alakítani a megfelelő védelmet. Ahhoz, hogy ne csússzunk ki az időkorlátokból már a szülést követően érdemes megfontolni és a gyermekorvossal
konzultálni a védőoltás beadatásáról.

11. Tévhit: Túlságosan drága a rotavírus elleni vakcina.
Tény: A rotavírus elleni védőoltás – szemben számos európai uniós országgal – nem tartozik a kötelező védőoltások közé Magyarországon, ezért a szülőknek kell kifizetni az oltás teljes árát.  A betegség ugyanakkor kórházi kezeléssel is járhat, és még enyhe lefolyás esetén sem olcsó, hiszen a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – jócskán megnő a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is. Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen, és az elhúzódó betegség miatt az egyik, vagy akár mindkét szülő is kieshet a munkából.
A vakcinák alkalmazásának további előnye, hogy a következő súlyos, kórházi kezelést igénylő
betegséget csaknem 100%-ban kivédik.

További információk:  www.rota.hu

HU/ROT/0028/15 Az anyag lezárásának dátuma: 2015.06.01.
Ez a sajtóháttéranyag a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jelent meg.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár