Sikertörténet a cukorbetegségek megelőzéséről

2017.03.03.

Sikertörténet a cukorbetegségek megelőzéséről

Anna Larsson, egy svéd anya azzal vált népszerűvé egy közösségi oldalon, hogy elmesélte, miképpen szoktatta le gyermekét a cukros ételek fogyasztásáról. A 38 esztendős anya szomorúan tapasztalta, hogy négyéves kislánya egyre csak a cukros ételeket eszi, és étvágya egyre csak nőtt. Rendre hisztiket vágott le, amikor nem kapta meg a napi édességeit.

Az anya aztán szép lassan úgy alakította a gyereke étrendjét, hogy egy idő után eltűntek az egészségre ártalmas édességek. Nehéz napokat élt át, de az eredmény bámulatos volt. Egy idő után a lánya már nem kért az édesített joghurtokból és a különféle más cukrozott termékekből, hanem ráállt az egészséges élelmiszerek fogyasztására, amelyeket korábban visszautasított. Megváltozott a kedve, ritkábban volt morcos, és sokkal mélyebben aludta át az éjszakákat.


Larsson asszony egy közösségi oldalon osztotta meg tapasztalatait, és igencsak nagy sikert ért el. Néhány hét alatt 2400-an lájkolták a beszámolóját. „Nem is értem, mi az oka a népszerűségemnek, hiszen mindenki tudja, hogy a cukor ártalmas a gyerekeknek. Semmi újdonság nincsen ebben. Szerintem az a történetem titka, hogy nem vagyok orvos vagy diétás szakember, hanem egyszerű háziasszony, aki a gyereke javát akarta” – nyilatkozta a BBC-nek.


Svédországról tudni érdemes, hogy Európában az egyike azon országoknak, ahol a legalacsonyabb a cukorbetegek és az elhízottak aránya. Egy kimutatás szerint 2015-ben a cukorbetegek aránya 4,6 százalék volt, ami némileg kedvezőbb, mint a szomszédos Norvégiában, és jóval jobb, mint például az egyik legrosszabb aránnyal rendelkező Törökországban, ahol a lakosság 14,8 százaléka érintett. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete adatai szerint Svédországban a hétéves gyerekek körében a fiúk 23,5 százaléka, a lányok 22 százaléka volt túlsúlyos 2008-ban. Írországban, amely európai szinten a legrosszabb adatokkal rendelkezik ezen a téren, a fiúk 31,8, a lányok 27,3 százaléka túlsúlyos.


Forrás: BBC


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár