Szabadon, görkorcsolyával!

2011.06.12. - Írta: SzN

Címkék: BKV görkorcsolya
Szabadon, görkorcsolyával!

Bár a görkorcsolya nem az abszolút kezdők sportja, testet-lelket gyönyörködtető kikapcsolódás lehet fiatalok és idősebbek számára egyaránt. Aki még sem jégen, sem aszfalton nem próbálta ezt a fajta száguldozást, jó, ha edző segítségével kezd a görkorcsolyázásba, mivel ez a sport bizonyos egyensúlyérzéket és komolyabb koordinációs-készséget is igényel, amelyekre először rá kell érezni és amelyeket el kell sajátítani ahhoz, hogy a korcsolyázás valóban élvezet legyen...

 

Akik úgy vélik, hogy a görkorcsolyázás gyerekeknek való játék, bizony tévednek. Az igaz, hogy játéknak is elsőrangú, de annál viszont sokkal több. A gondokat úgy hagyja magát a görkorcsolyázó, ahogy a vonaton utazó a fákat, és eközben átmozgatja egész testét. A görkorcsolyázás nagyszerűen fokozza az állóképességet, javítja a koordinációs-készséget, erősíti a láb és a törzs izmait, de azok a hölgyek, akik feszes fenékre vágynak, görkorcsolyázással például sokat tehetnek a hőn áhított formák eléréséért. A görkorcsolyázás során a test fokozottan égeti a zsírt, és a sport jótékonyan hat az egész keringési rendszerre is. Az ízületeket szinte alig terheli meg – már persze, ha nem viszik túlzásba: a fokozatosság elve itt is – mint minden más sportnál is – igen fontos, méghozzá azért, hogy a test, az ízületek és az izomzat is alkalmazkodhasson, hozzáedződhessen a „változásokhoz”. Kezdők bemelegítés és lazítás után napi egy óra gyakorlással indíthatnak, hetente tíz-húsz perccel mindig emelve a sportolással töltött időt, amit azután szinte a végletekig lehet fokozni...

Aki görkorcsolyázásra adja a fejét, annak – a görkorcsolya-balesetek elkerülése érdekében, amely közel sem csupán a kezdőket veszélyezteti – elengedhetetlen a speciális védőeszközök – térd-, könyök- és csuklóvédő, valamint a bukósisak – beszerzése és használata!

Végül érdemes pár szót ejteni magáról a sporteszközről. A legfontosabb, hogy a korcsolya megfelelő méretű legyen, lehetőleg fél számmal nagyobb, mint az egyébként hordott cipő, ezen túl pedig legyen kényelmes, könnyű anyagból készült és egyúttal jól szellőző is.

A görkorcsolya a családi sport eszköze is lehet, használható szabadidős tevékenységhez csakúgy, mint közlekedési eszközként. A görkorcsolyázás „tudományának” elsajátítása bármely életkorban elkezdhető – már abban az esetben, ha valaki nem szenved csontritkulásban, (mivel ebben az esetben fokozott a csonttörés kockázata), illetve ha nem kifejezetten túlsúlyos – ezen esetektől eltekintve azonban csak azt tanácsolhatjuk: görkorcsolyára fel!


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár