Szalmonella-fertőzések Ausztriában

2017.05.25.

Szalmonella-fertőzések Ausztriában

Az elmúlt hét évben huszonhat osztrák halt meg szalmonella-fertőzésben, amely szám kevesebb, mint korábban volt. Tavaly összesen 1.415 megbetegedést regisztráltak, ami csökkenő tendenciát mutat.

Örvendetes tény, hogy az utóbbi hét esztendőben körülbelül harmadával esett vissza az ilyen típusú megbetegedések száma. 2010-ben még 2.179 esetet jegyeztek fel, miközben ez a szám 2016-ra 1.4115-re csökkent.

Az adatokat Pamela Rendi-Wagner egészségügyi miniszter közölte egy rövid parlamenti felszólalásában, miután a képviselők a szalmonella-fertőzés előfordulására és a betegség megelőzésére voltak kíváncsiak. A politikus azzal magyarázta a csökkenést, hogy szigorították az élelmiszerek biztonsági ellenőrzését, illetve laborvizsgálatokkal hamarabb kiszűrik a fertőzötteket. A betegséget általában fertőzött étel fogyasztása okozza, amely után gyomor-bélrendszeri panaszok lépnek fel. Éppen ezért a megelőzés, a higiéniás körülmények biztosítása, az élelmiszerek megfelelő tárolása elengedhetetlen. 

Noha Ausztriában eddig is szigorúak voltak a biztonsági előírások, a fokozott ellenőrzések jobb eredményekre vezetnek. A javuló tendencia ugyanakkor nagyban annak köszönhető, hogy laborvizsgálatokkal idejekorán kiszűrik a fertőzésgyanús embereket. A halálozások közvetlen okai között azonban nem mindig a szalmonella-fertőzés áll, hanem más egyéb tényezők is befolyásolják azt. Az elhunytak esetében számít az illető kora, általános egészségi állapota, a meglévő egyéb betegségei. Az egészségesebb, erősebb szervezet hatékonyabban képes ellenállni a betegségnek.   


Forrás: Der Standard

 


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár