Örvendetes tény, hogy az utóbbi hét esztendőben körülbelül harmadával esett vissza az ilyen típusú megbetegedések száma. 2010-ben még 2.179 esetet jegyeztek fel, miközben ez a szám 2016-ra 1.4115-re csökkent.
Az adatokat Pamela Rendi-Wagner egészségügyi miniszter közölte egy rövid parlamenti felszólalásában, miután a képviselők a szalmonella-fertőzés előfordulására és a betegség megelőzésére voltak kíváncsiak. A politikus azzal magyarázta a csökkenést, hogy szigorították az élelmiszerek biztonsági ellenőrzését, illetve laborvizsgálatokkal hamarabb kiszűrik a fertőzötteket. A betegséget általában fertőzött étel fogyasztása okozza, amely után gyomor-bélrendszeri panaszok lépnek fel. Éppen ezért a megelőzés, a higiéniás körülmények biztosítása, az élelmiszerek megfelelő tárolása elengedhetetlen.
Noha Ausztriában eddig is szigorúak voltak a biztonsági előírások, a fokozott ellenőrzések jobb eredményekre vezetnek. A javuló tendencia ugyanakkor nagyban annak köszönhető, hogy laborvizsgálatokkal idejekorán kiszűrik a fertőzésgyanús embereket. A halálozások közvetlen okai között azonban nem mindig a szalmonella-fertőzés áll, hanem más egyéb tényezők is befolyásolják azt. Az elhunytak esetében számít az illető kora, általános egészségi állapota, a meglévő egyéb betegségei. Az egészségesebb, erősebb szervezet hatékonyabban képes ellenállni a betegségnek.
Forrás: Der Standard