Számtalan veszély leselkedhet a gyerekekre a neten

Sajtóközlemény

2015.02.24.

Számtalan veszély leselkedhet a gyerekekre a neten

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak világnapja: manapság az interneten is bárki könnyen áldozattá válhat, főleg a naiv gyerekek - ennek azonban nem kellene így lennie! Almási Kitti pszichológus valamint Fábián Anita színésznő és édesanya is abban hisz, hogy a legjobb védekezés a netes támadások ellen a szülő és a gyermek közötti kommunikáció. A szakértő elmondása alapján, a gyakorlatban ez sajnos gyakran nem valósul meg, ezért is fontos, hogy az internetszolgáltató is felelősséget vállaljon.

Fábián Anita egy 10 éves kislány édesanyjaként, természetesen mindent elkövet azért, hogy Pipi ne találkozzon olyan tartalmakkal a neten, amelyek lelki sérülést vagy akár maradandó károsodást okozhatnának neki. Fontos, hogy az internetszolgáltatók is tehetnek a gyermekek védelméért. A Telenor hálózata például az Interpol tiltólistája alapján egyenesen blokkolja a pedofil tartalmú weboldalakat, emellett oktatási programokkal segíti a fiatalokat az internet helyes megértésére, ahogy szülőként Anita is a tudatosításban hisz. „Igyekszem minden eszközzel megvédeni a lányomat, hogy ne válhasson áldozattá, akár az életben, akár az interneten. Együtt keresgélünk a neten, ha a tanuláshoz van szüksége valamire, ezen kívül néha vicces videókat és zenéket nézeget. Bár utána tudnék nézni, hogy milyen oldalakat látogatott, alapvetően erre nincs szükség, mert megbízom benne” – árulta el Anita. „Szerintem a legfontosabb a kommunikáció: beszélgetek vele arról, hogy mi az, ami neki való, mi az, ami nem. Mindent elmagyarázok Pipinek, talán pont ezért olyan egészséges, értelmes gyerek. Egyenes jellem, ha bármilyen kérdése van, akkor tudja, hogy válaszolok, és akár többet is elmondok neki. Elég liberálisan nevelem a gyermekemet, ha kell sírok előtte, beszélünk a testiségről is, nincsenek közöttünk tabuk. Ha nem beszélnénk erről, biztosan beindulna a kíváncsisága, és lehet, hogy titokban keresne rá dolgokra” – magyarázta a Jóban Rosszban színésznője.

Almási Kitti szintén a kommunikációban látja a probléma megoldását, azonban a tapasztalatok alapján ez gyakran elmarad a szülő-gyerek kapcsolatban.
„A felmérések alapján a gyerekek veszélyeztetettségi foka az internetes zaklatás terén rendkívül magas hazánkban. A korosztályra naivitás és tájékozatlanság jellemző, amit tovább ront, hogy jellemzően szülői felügyelet nélkül használják az internetet” – kezdte a szakértő. „A gyerekek nagy része feszültségben él az iskolai teljesítménykényszer miatt, ezt fokozhatják esetleges önértékelési problémák is. A családon belüli erőszak, anyagi nehézségek, munkanélküliség arra készteti a gyermeket, hogy kiszakadva a családból új ismeretségek felé nézzen, és felületet keressen az érvényesüléshez. Ez a cél jóval fontosabb számára, mint az óvatosság, a veszélyek elkerülése, ezért is közöl magáról minden olyan információt, fényképet, amelynek kapcsán elismerést remélhet. A szülők a munkahelyi túlterheltség miatt alig tudnak időt tölteni a csemetéikkel, ezért sokszor kényelmesebbnek tűnik, hogy a gyerek “lefoglalja magát” a gép előtt” – magyarázta a szakértő, aki azt is hozzátette: a felmérések alapján kimutatott átlagosan 7 perc, amit minőségi időként a gyerekükkel töltenek a szülők naponta, még arra sem elég, hogy az aktuális történéseket átbeszéljék.

„Az internetes zaklatás elkerülése érdekében az lenne a járható út, ha a gyerek azt érezné: bizalommal fordulhat a szülőhöz, és együtt átbeszélhetik, hogy mit érdemes és hasznos megnézni a neten, és mi az, ami veszélyeket rejt. Tiltás helyett beszéljünk gyermekünkkel arról, miért veszélyes fotókat, adatokat közölni magáról, hogy felhasználhatják a képét és visszaélhetnek vele, hátha ez elgondolkodtatja a gyermeket is”– jelentette ki a pszichológus.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár