Szépüljön álmában!

2011.01.05.

Szépüljön álmában!

Svéd tudósok kísérleteikkel is bizonyították, hogy a szépségalvás nem üres frázis csupán. Az alvás valóban kisimítja arcunkat, a kialvatlanság viszont rontja vonzerőnket.

Svéd tudósok kísérleteikkel is bizonyították, hogy a szépségalvás nem üres frázis csupán. Az alvás valóban kisimítja arcunkat, a kialvatlanság viszont rontja vonzerőnket.
John Axelsson, a stockholmi Karolinska intézet kutatója összesen 23 embert vont be vizsgálatába, férfiakat és nőket vegyesen – adja hírül a BBC egészségügyi portálja. A 18 és 31 év közötti kísérleti alanyokról kialvatlan és kialudt állapotukban is készítettek fényképeket, a fotózás közben pedig arra kérték őket, hogy lehetőleg ugyanolyan arckifejezést öltsenek fel mindkét alkalommal. A fotókat mindkét alkalommal ugyanabban a környezetben, ugyanolyan beállítás mellett készítették.
Az elkészült képeket 65 emberrel értékeltették. A kritikuscsoport a kialvatlan állapotban készített fényképeket rendre alacsonyabb szépészeti pontszámmal értékelte, mint a kipihent állapotban készült fényképeket. Az eredmény persze nem meglepő, a kialvatlanság elsődleges jeleit sokan ismerik: sápadtság és karikás szemek.
A csúfulás oka konkrétan az, hogy a test nem képes megfelelő mennyiségben előállítani a bőr regenerálásáért is felelős hormont. Ráadásul a rendszeres alváshiány fokozza a ráncosodást és a bőr elvékonyodását is. És akkor a kialvatlanság idegrendszerre gyakorolt káros hatásairól még szót sem ejtettünk…


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár