Szerelmi bájételek

Szerelmi bájételek

A gyomor és a gyengéd érzelmek között fennálló szoros kapcsolatra számos szólás-mondás utal. Ezek közül a legis­mer­tebb: a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. Az évszázados tapasztalaton túl, napjainkra már tudományosan is beigazolták egyes fűszerek, ételek szerelem gerjesztő hatását. Az ösztönző hatású fogások készítésének igen nagy mesterei az indiaiak. Sajnos, ismereteiket mi csak nehezen kamatoz­tat­hatjuk a különleges hozzávalók miatt. Azért egy varázsreceptet elárulunk: a nyers tojássárgája kockára vágott hagymával állítólag csodákra sarkall.

 

Kínában ma is esküsznek az évszázadok óta hatásosnak hitt szerre: az őrölt rinocérosz szarvra, beszerzéséért minden gonoszságra képesek. Ezzel szemben a görögök hagymát és sárgarépát falatoznak, ha hosszabbítani kívánják a meghitt együttlét perceit. Ugyan csak ők gondolják úgy, hogy az édeskömény magjának ajzóképessége nagyon jó, s ezt a tapasztalatukat más ország természetgyógyászai is megerősítik. Amerikában az osztrigának, a fűszerek közül a borsnak, mustárnak és a fokhagymának tulajdonítanak varázserőt. A francia piros lámpás házak gyakran vendégelik meg látogatóikat a következő menüvel: rákleves és rántott borjúvelő. A lecitinben gazdag fogások is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A vanília áldásos hatását elsősorban az angolok igyekeznek kamatoztatni.
Nálunk régebben igen kedvelt fűszer volt a zsombor, mivel jó ízén kívül jelentékeny felvillanyozó hatással is rendelkezett. Manapság a zeller közkedvelt, bár azt kevesen tudják, hogy igazán jó hatást csak a nyers fogyasztásától remélhetünk.


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár