Szmogriadó Magyarországon

2017.02.03. - Írta: Papp Henriett

Szmogriadó Magyarországon

Az elmúlt körülbelül egy hét biztosan nem kedvezett az egészségünknek. Az ország számos pontján, főleg a nagyvárosokban, Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Nyíregyházán, Debrecenben, Veszprémben – de sorolhatnánk tovább is – nagymértékben megemelkedett a szállópor koncentrációja a levegőben.

Ezek közül is a legveszélyesebb Budapesten és Miskolcon volt a helyzet. Miskolcon sajnos még mindig extrém magasak a mért értékek, a hét során többször volt 700% felett a szállópor koncentráció. A cikk írásának időpontjában is 766%-ot mutat a térkép. De Budapesten belül is számos helyen mértek rendkívül magas értékeket, például Csepelen 400% felettieket. Az egészségügyi határérték azonban 100%!

Az utcákon rohanó emberek nemcsak a hideg miatt burkolóznak sáljaikba, hanem a szmogriadó miatt is. Sokan maszkot is viselnek, annak egyszerűbb vagy komolyabb változatát. A szülők, ha tehetik, a csecsemőket és a kisgyerekeket sem viszik az utcára, csak szükség esetén, és mellőzik a szellőztetést is.

A szállóporról bővebben…


A szállópor lehet szilárd vagy folyékony halmazállapotú. Minden olyan, a levegőbe jutó anyag gyűjtőneve ez, amelynek részecskeátmérője nem haladja meg a 10 µm-t. Angolul particulate matter-nek nevezik, innen ered a mérőszámra vonatkozó rövidítés is: PM. Az emberek a 100 µm alatti részecskéket lélegzik be, de minél kisebb a belélegzett anyag átmérője, annál veszélyesebb, hiszen annál mélyebbre képes jutni a szervezetben. Ezek az anyagok különböző mértékben okozhatnak egészségügyi problémákat. Ingerelhetik a nyálkahártyát, és okozhatnak különféle légzőszervi megbetegedéseket. Rossz esetben a legapróbb méretű részecskék az alveolusokig is juthatnak (tüdőhólyagok), és így csökkenthetik a légzés hatékonyságát, vagy gyulladást okozhatnak.

A magas szállópor koncentráció a közlekedésre is hatással lehet, ugyanis csökkenti a látótávolságot, amely balesetekhez is vezethet, ha óvatlanok vagyunk.

A városvezetés több nagyvárosban is segítette a közlekedőket. Szegeden például a kritikus időszakban mindenki ingyen utazhatott a tömegközlekedési eszközökön. Budapesten ingyen utazhattak azok, akik nem közlekedhettek autójukkal az adott időszakban, tehát a gépjármű forgalmi engedélyük alapján járművük környezeti besorolása nem kedvező, így a 0, 1, 2, 3, vagy 4-es számot tartalmazza.

Fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy saját és környezetünk egészségét megőrizzük! Ha úgy érezzük jónak, viseljünk maszkot, nem szégyen, ha óvjuk a testünket! Legyünk környezettudatosak! Legalább ilyenkor álljunk be az autónkkal a garázsba, keljünk kicsit korábban, és pattanjunk fel egy buszra vagy villamosra! Az embert mindig jó érzéssel tölti el, ha tudja, tesz valamit környezete és egészsége megóvásáért. Ebben az időszakban a sportot igyekezzünk zárt térben végezni. Télen nem is olyan nehéz ezt a feladatot teljesíteni.

A cikk írásának időpontjában Budapest szmogtérképe elég kedvező színeket ölt, a legmagasabb érték is mindössze 144%, ami habár még mindig az egészségügyi határérték felett van, az elmúlt napok magas értékeit figyelembe véve jelentős javulásnak tekinthető. Reméljük a javulás tovább folytatódik, mindenesetre figyeljünk oda környezetünkre, igyekezzünk minél többet tenni érte és ezáltal magunkért is!


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár