Szociálisan érzékenyebbek a házas férfiak

Szociálisan érzékenyebbek a házas férfiak

Németországban tavaly 376000 pár mondta ki a boldogító igent, ami kutatások szerint a férfiaknak is javára válik: szociálisan érzékenyebbek és kevésbé hajlamosak bűnözésre, mint egyedülálló társaik. Vagy csak arról lenne szó, hogy az elviselhetőbb emberek ujjára hamarabb kerül gyűrű?...

Már több kutatást is végeztek abban a témában, hogy hogyan hat a férfiakra a házasság. A legtöbb vizsgálat egyértelműen azt igazolja, hogy csökken a bűncselekmények elkövetésére irányuló hajlam, és az agresszivitás is ritkábbá válik az életükben. Vajon a házasság a férfiak lágyabb oldalát hozza a felszínre? Vagy lehet, hogy az érzékenyebb férfiak kelnek el inkább? A Michigan State University kutatói úgy találták, a válasz valahol a kettő közt rejlik félúton.

Alexandra Burt és kollégáinak vizsgálata egyértelműen mutatja, hogy a kedvesebb, figyelmesebb férfiakra hamarabb vetik ki a hölgyek a hálójukat. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha már egyszer együtt vannak, a férfiak kezesebbek lesznek. Összesen 289 férfi ikerpárt vizsgáltak négy alkalommal: 17, 20, 24 és 29 éves korukban. Azok, akik 17 és 20 évesen is szociálisan érzékenyebben viselkedtek, 29 éves korukra többnyire már házasok voltak. Azoknál az ikerpároknál, akiknél csak az egyikük nősült meg, kimutatták, hogy ő egyértelműen „jobban viselkedett”, mint szingli ikerpárja. A tudósok ezt az eredményt valamiféle természetes kiválasztásnak tartják, még akkor is, ha időközben a házasságkötések száma drasztikusan csökkent. A mai 50 éves korosztály számára még elvárás volt, hogy a párok házassággal kössék össze az életüket. Ma már ez nincs így, a házasságok száma mégis mutatja valamelyest, mennyire tudják lekötni magukat a férfiak.

 

Forrás: www.focus.de/

Bezár