Tanácsok az időskori szembetegségek kivédésére

- Írta: betegvagyok

Tanácsok az időskori szembetegségek kivédésére

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével megakadályozhatjuk az idős korban fellépő, három leggyakoribb szembetegség kialakulását: a glaukóma, a szürkehályog és a korfüggő makula degenerációt (ARMD).

A makula – vagy sárgafolt – a szemfenék kicsiny területe, ez az éleslátás helye, melynek épsége biztosítja, hogy amire ránézünk, azt élesen, pontosan lássuk – például olvasáskor is erre a területre vetül a kép.
A Johns Hopkins Kutatóközpont szakértői úgy gondolják, a szem védelmét is külső és belső táplálással lehet hatékonyan elérni. A John Hopkins szemésze, Dr. Maria Soledad Romero szerint „A szem védelme az egészséges táplálkozással kezdődik”. Fontosnak tartja, hogy szemünk védelmében együnk minél több tofut, lazacot és a brokkolit. Száraz szemre reggel és este használjunk műkönnyet és erősebb napfénynél viseljünk napszemüveget.  

 
Az öregedés hatásai nem csupán a ráncokra, nyikorgó térdre és szürke hajra korlátozódnak. A kor előrehaladása a szemet is ugyanúgy befolyásolja és számolnunk kell a szürkehályog, az időskori makula degeneráció (ARMD) és glaukóma kialakulásával.
Mit kell mindezekről tudni? Annak ellenére, hogy minden bizonnyal sokkal gyakoribb az 50 év felettiek esetében a szembetegségek kialakulásának valószínűsége, megjelenésük nem elkerülhetetlen.
"Nagyon nehéz meghatározni, hogy "normális-e" a szem elöregedése – mondja a szemészorvos. "Olyan sok minden befolyásolhatja, mint például az életmód, az anamnézis és bizonyos gyógyszerekre vagy vegyszerekre való érzékenység."
A szemész szakorvos azt ajánlja, hogy 40 éves kor felett mindenki menjen el átfogó szemvizsgálatra.

Az örökletes zöldhályog vagy makula degeneráció kialakulását ugyan nehéz befolyásolni, mégis vannak bizonyos életmódbeli változtatások, amelyeket megtehetünk, hogy csökkentsük a kockázatot.
 

1) Szokjunk le a dohányzásról!
A jelenlegi és a volt dohányosoknál akár négyszer nagyobb az időskori szembetegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik sohasem dohányoztak. Tény, hogy egy ausztrál tanulmány becslése szerint több mint minden ötödik esetben az ARMD-vel kapcsolatos vakság összefüggésben lehet a dohányzással. A kutatók azt mondják, hogy több oka is ismert ennek: beleértve az üreges változásokat, az oxidatív stresszt és érrendszeri szűkület.

2) Tartsuk fenn az egészséges testsúlyunkat!
A túlsúly befolyásolja a szív működését, a vérnyomást és a vércukorszintet… és a látás minőségét is befolyásolhatja. A legtöbb tanulmányban olvasható, hogy a túlsúlyos és elhízott embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a szürkehályog, mint azoknál, akik normál testsúlyúak. Sajnos azonban a súlykontrollra folyamatosan figyelni kell, mert ha már súlyt minket a szembetegség, hiába adjuk le az extra súlyfelesleget, sajnos a kialakult szürkehályog állapotát nem javítja.
A vizsgálatok azt is sugallják, hogy az elhízás növeli a glaukóma kialakulásának esélyét, valószínűleg azáltal, hogy megnövekedett mennyiségű folyadék halmozódik fel a szem belsejében, valamint hatással van a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, a magas koleszterinszintre és az inzulinrezisztenciára. Az elhízás növeli az ARMD lehetőségét, növelheti a gyulladás és az oxidatív stresszt is a szemben.

3) Óvjuk szemünket az UV-A és UV-B sugárzástól!
Az 1998-ban megjelent Johns Hopkins tanulmány már az elsők között kapcsolta össze a napozást szürkehályog kialakulásának fokozott kockázatával. Az ultraibolya (UV) fény is növeli a ARMD kialakulásának veszélyét. A szakértők úgy vélik, a megnövekedett UV-fény változásokat idézhet elő az anyagcsere-folyamatokban, a sejtek, a retina és lencse esetében is.
Győződjön meg róla, hogy a napszemüvege véd az UV-A és UV-B sugárzástól és erős napsütésben védje az arcbőrét is. A Johns Hopkins tanulmány úgy találta, hogy a nap sugarainak akár 20%-a is "átszivárog" a szemüveg oldalán keresztül.

4) Mozogjon rendszeresen!
A hosszú távú, 15.000 fővel végzett vizsgálat úgy találta, hogy az emberek, akik fizikailag aktív életet élnek és legfeljebb csak alkalomszerűen fogyasztanak alkoholt, kisebb látásvesztéssel kell számolniuk több mint 20 év alatt, mint azoknak, akik inaktív életet élnek. Ne feledje: a mértékletes alkoholfogyasztás nem több, mint két pohár ital naponta a férfiak, egy a nők számára.
Nagyon fontos továbbá, hogy mindig kérdezze meg kezelőorvosát, aki pontosan tudja, hogy az egészségi állapotára mi lehet a leginkább hatással!


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár