Táncra biztatják a daganatos betegeket

2016.11.21.

Táncra biztatják a daganatos betegeket

A daganatos betegek gyakran szenvednek a különféle kezelésektől, amelyek nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is rendkívül megterhelik a szervezetet. A szokásosan alkalmazott kemo- és sugárterápia jelentősen próbára teszi a beteg mentális és fizikai állóképességét. A kezelések krónikus kimerültséghez, fáradtsághoz vezethetnek, de német orvosok szerint csökkenthetők vagy kiküszöbölhetők a káros hatások.

A rákellenes gyógykezelés gyengeséggel, kínzó fáradtsággal és krónikus kimerültséggel járhat együtt. Az ilyenfajta legyengülés hatásos ellenszere lehet, ha a beteg fizikai aktivitást fejt ki már a kezelések megkezdésekor.  A sportok különféle fajtáit javasolják az orvosok attól függően, hogy milyen a páciens állapota, mely sportágakat kedvelik, illetve milyen lehetőségek vannak a lakóhelye vagy a kórház közelében. A legjobb megoldás, ha a beteg olyan sportágat választ, amely az erőnlétet, a kitartó erőkifejtést igénylő mozgást választja. Konkrétan szóba jöhet a jóga és a tánc, amelyet különösen ajánl a páciensek figyelmébe a Német Radiológiai Társaság. A meditációt vagy a figyelemkoncentráló gyakorlatokat szintén érdemes számításba venni. Ahhoz, hogy az érintettek kellően motiváltak legyenek, adott esetben pszichológusok segítségét is kérhetik. Ha a beteg eldöntötte, hogyan erősítse lelki és fizikai állóképességét, szakemberek segítik a kikapcsolódást is jelentő mozgásformák összeállítását és elvégzését.  
 
Pontos tudományos magyarázat egyelőre nincsen arra, hogy mi okozza a kezelésekkel járó kimerültséget, és mivel lehet a legjobban feloldani vagy csökkenteni azt, de a tapasztalatok szerint a rendszeres mozgás kedvezően hat a betegre. A németországi felmérések szerint a daganattal kezelt páciensek 60-80 százaléka panaszkodik fáradtságra és elesettségre. A mozgásterápián túl természetesen a pszichológiai segítség is hozzájárulhat ahhoz, hogy a beteg kiegyensúlyozottabban vészelje át a nehéz időszakokat.   


Forrás: Frankfurter Neue Presse


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár