"A magas só (nátrium-klorid) bevitel a magas vérnyomás egyik fő oka és a szívkoszorúér megbetegedések és a stroke önálló kockázati tényezője" - mondta Pekka Jousilahti professzor, az Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatóprofesszora Finnországban.
A CHD és a stroke mellett a szívelégtelenség az egyik legnagyobb szív- és érrendszeri megbetegedés Európában és globálisan, de a magas sófelvétel szerepe a fejlődésében nem ismert.
A sóbevitel és a szívelégtelenség
A tanulmány vizsgálta a sóbevitel és a szívelégtelenség kialakulásának összefüggését. Az egyéni sómennyiség becslése módszertanilag igényes, ezért az általános arányosság segítségével végezték az adatok kiértékelését.
Az adatgyűjtés
4,630 véletlenszerűen kiválasztott, 25-64 év közötti férfi és nő szolgáltatott kiindulási adatokat a vizsgálathoz. A résztvevő alanyok nagy része szerepelt az Észak-Karéliai és a FINRISK Sótanulmányban, amely 1979 és 2002 között Finnországban volt.
Az adatgyűjtés magában foglalta az önként kitöltött kérdőíveket az egészségügyi helyzetről, a súly, a magasság és a vérnyomásról, illetve a vizelet és vérmintából származó laboratóriumi eredményeket, amelyek alapján elemzésre került a kutatás.
"Az emberek, akik naponta több mint 13,7 gramm sót fogyasztottak, azoknál kétszer nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a kevesebb, mint 6,8 gramm fogyasztóknál" - említette Pekka Jousilahti professzor. "
Napi ajánlott sóbevitel
"Az optimális napi sóbevitel valószínűleg még 6,8 grammnál is alacsonyabb. Az Egészségügyi Világszervezet naponta maximum 5 grammot ajánl. A fiziológiai igény pedig 2-3 gramm naponta." |
||
A magyar konyha sajátossága a fűszerek gazdag használata. Viszont mint mindenben itt is fontos a mérték. Ha esetünkben áll, akkor fékezzük a túlzott só használatát, hiába lesz tőle ízletesebb az étel.