Tanulmány, a só és a szívelégtelenség összefüggéséről

2018.06.08. - Írta: Veress Pálma

Tanulmány, a só és a szívelégtelenség összefüggéséről

A magas sóbevitel megsokszorozza a szívelégtelenség esélyét. Az augusztus 27-én tartott ESC kongresszuson, többek közt ez a kutatás is terítékre került. A 12 év és több mint, 4000 ember vizsgálata alapján megalapozottnak tűnik a kutatás.

"A magas só (nátrium-klorid) bevitel a magas vérnyomás egyik fő oka és a szívkoszorúér megbetegedések és a stroke önálló kockázati tényezője"  - mondta Pekka Jousilahti professzor, az Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatóprofesszora Finnországban.

A CHD és a stroke mellett a szívelégtelenség az egyik legnagyobb szív- és érrendszeri megbetegedés Európában és globálisan, de a magas sófelvétel szerepe a fejlődésében nem ismert.


A sóbevitel és a szívelégtelenség

A tanulmány vizsgálta a sóbevitel és a szívelégtelenség kialakulásának összefüggésétAz egyéni sómennyiség becslése módszertanilag igényes, ezért az általános arányosság segítségével végezték az adatok kiértékelését.


Az adatgyűjtés

4,630 véletlenszerűen kiválasztott, 25-64 év közötti férfi és nő szolgáltatott kiindulási adatokat a vizsgálathoz. A résztvevő alanyok nagy része szerepelt az Észak-Karéliai és a FINRISK Sótanulmányban, amely 1979 és 2002 között Finnországban volt.

Az adatgyűjtés magában foglalta az önként kitöltött kérdőíveket az egészségügyi helyzetről, a súly, a magasság és a vérnyomásról, illetve a vizelet és vérmintából származó laboratóriumi eredményeket, amelyek alapján elemzésre került a kutatás.

"Az emberek, akik naponta több mint 13,7 gramm sót fogyasztottak, azoknál kétszer nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a kevesebb, mint 6,8 gramm fogyasztóknál"
- említette Pekka Jousilahti professzor. "


Napi ajánlott sóbevitel

     
  "Az optimális napi sóbevitel valószínűleg
még 6,8 grammnál is alacsonyabb.

Az Egészségügyi Világszervezet
naponta maximum 5 grammot ajánl.


A fiziológiai igény pedig 2-3 gramm naponta."
 
     


A magyar konyha sajátossága a fűszerek gazdag használata. Viszont mint mindenben itt is fontos a mérték. Ha esetünkben áll, akkor fékezzük a túlzott só használatát, hiába lesz tőle ízletesebb az étel.

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter



Bezár