Tévézéstől terhesség

2011.01.13.

Tévézéstől terhesség

A televízióban látott szexuális tartalmú képek, műsorok új kutatási eredmények szerint negatívan befolyásolják a fiatalok szexuális magatartását, sőt, felelőssé tehetők a nem kívánt terhességek bekövetkezéséért is.

A Rand Corporation munkatársai szerint azok a tinilányok, akik a TV-műsorokban rendszeresen szembesülnek szexuális tartalmakkal, kétszer nagyobb eséllyel esnek teherbe húsz éves koruk előtt, mint azok, akiknek szülei odafigyelnek, milyen tartalmakat néz gyermekük a televízióban.

A szexuális tartalmú filmek és műsorok arra bátorítják a kamaszokat, hogy már igen fiatalon aktív szexuálisan életet éljenek, miközben nem világosítják fel őket megfelelőképpen a fogamzásgátlás szükségességéről és módszereiről. Ezen túlmenően azon szexuális tartalmak befolyásoló hatása sem elhanyagolható, amelyek az interneten keresztül zúdulnak a tinédzserekre.

Ráadásul Anita Chandra magatartáskutató kollegáival 2001-ben, azaz tíz éve kezdte el követéses vizsgálatát, melynek eredményei szerint a TV-ben látott szexuális tartalmak megkétszerezhetik a nemkívánt terhességek arányát. Ha ezek a vizsgálatok ma indulnának, valószínűleg sokkal elrémisztőbb számokat kapnánk.

Hogy mit néz egy gyermek a televízióban, illetve hogy egyáltalán nézhet-e televíziót, a szülő felelőssége. Szerencsére számtalan lehetőség áll azoknak rendelkezésére, akik nem akarják gyermeküket kitenni a televízió és internet bizonyítottan és összetetten káros hatásainak.

Sajnos, sokan villanypásztorként avagy elektromos gyerekfelügyelőként használják a tévét, amelyet pedig naponta maximum negyvenöt percig és szigorúan cenzúrázva szabadna csak néznie egy gyermeknek ahhoz, hogy káros hatásai hosszútávon kiküszöbölhetők legyenek.

 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár