Tiramisu

2011.03.11.

Tiramisu

Ezt a finom édességet Olaszország számos vidéke magáénak vallja. Piemont az alapját (amit nálunk babapiskótának neveznek), Lombardia pedig a mascarpone nevű krémsajtot. Toszkánában, Velencében és Rómában egyaránt készítik, és tipikus olasz desszertként kínálják. A különbség csupán a felhasznált alkoholban van. Lehet konyakot, rumot, whiskyt, Marsalát és Amaretto-t is keverni a kávéba.

Hoz­zá­va­lók:

3/4 csé­sze tej­szín,
5 ek cu­kor,
4 to­jás­sár­gá­ja,
500 g mascarpone (na­gyobb üz­le­tek­ben kap­ha­tó),
4 ek erős fe­ke­te­ká­vé,
4 ek ko­nyak (vagy egyéb al­ko­hol a fel­so­rol­tak­ból),
ke­se­rű ka­kaó­por.

Verjük fel a tejszínt kemény habbá, keverjünk bele 1 evőkanál cukrot. Keverjük jó habosra a tojássárgájákat a maradék cukorral. Kanalanként vegyítsük a sajtot a tojáskrémhez, majd óvatosan keverjük bele a felvert tejszínhabot. Tegyünk egy sor babapiskótát egy szögletes üvegtálba. Keverjük össze a kávét és a konyakot, és spricceljük be vele a piskótákat. (Nem kell eláztatni!) Terítsünk rá a krémből, majd jöhet a következő sor babapiskóta. Felülre krém kerüljön. Vastagon szórjunk a tetejére kakaóport, és hűtsük be legkevesebb egy órára.


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos



Bezár