Továbbra is a Louvre a leglátogatottabb múzeum

2012.03.31. - Írta: Cultura

Továbbra is a Louvre a leglátogatottabb múzeum

Őrzi vezető helyét a világ leglátogatottabb múzeumainak sorában a párizsi Louvre, amelyet 2011-ben kis híján kilenc millióan kerestek fel.

Az Art Newspaper összesítése szerint a Louvre látogatottsága öt százalékkal nőtt az előző évihez képest és mintegy 8,9 millió látogató volt kíváncsi a párizsi palota falai között őrzött műkincsekre – írta internetes kiadásában a BBC brit közszolgálati adó.

A világ leglátogatottabb múzeumainak rangsorában a New York-i Metropolitan Múzeum (6 millió) áll a második helyen, míg a londoni British Museum (5, 84) a harmadik. A tízes élmezőnyben három-három párizsi és londoni intézmény szerepel: a francia fővárost a Louvre mellett a Pompidou Központ és az Orsay Múzeum, míg a britet a National Gallery és a Tate Modern képviseli.


Utóbbi kettő foglalja el a lista negyedik, illetve ötödik helyét 5,25 millió és 4,8 millió látogatóval. A hatodik helyen a washingtoni National Gallery of Art van 4,39 millió látogatóval. A hetedik a tajpeji Nemzeti Palota Múzeum, amelyet 3,84 millióan kerestek fel 2011-ben.

A nyolcadik helyet foglalja el a Pompidou Központ 3,61 millió látogatóval, kilencedik a szöuli nemzeti múzeum, amelyben 3,23 millióan fordultak meg. A lista élmezőnyét az Orsay Múzeum zárja 3,15 millió látogatóval.

A Louvre 2007 óta vezeti a leglátogatottabb múzeumok listáját, sikerét az Art Newspaper szerint többek közt annak köszönheti, hogy ott látható Leonardo da Vinci Mona Lisája.

A tavalyi adatok összesítéséből kiderült, hogy a múzeumok látogatottsága a gazdasági válság ellenére is bővült. Az intézmények sok helyen arra kényszerültek, hogy a kiállításokon spóroljanak, ezért a múzeumok inkább azt választják, hogy nagyszabású kiállításokkal csábítják a látogatókat. A New York-i Metropolitan például a birtokában lévő Picasso-műveknek köszönhetett szép sikereket.

Az Art Newspaper összeállítást készített a tavalyi év leglátogatottabb kiállításairól is. A legnagyobb érdeklődés a Rio de Janeiró-i Centro Cultural Banco do Brasil falai között rendezett Escher-tárlat volt, amelyre napi átlagban 9677-en tértek be. Az ingyenes kiállítást összesen 573 691-en tekintették meg.


Az első ötben szerepelt az ezoterikus buddhizmus művészetéről rendezett tokiói tárlat, a tajpeji nemzeti palota múzeum tájképkiállítás, a néhai Alexander McQueen divattervezőnek szentelt tárlat a Metropolitanben és a párizsi Grand Palais Monet-kiállítása.

Forrás: www.cultura.hu


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár