Trendi kézműves sörök, de mi is van bennük?

Trendi kézműves sörök, de mi is van bennük?

Azoknak az embereknek, akik egy dolgos nap után, előszeretettel dőlnek hátra székükben, és fogyasztanak el egy jó hideg, frissen habzó sört, még soha sem terült eléjük, ennyi választási lehetőség, mint az elmúlt években. 

India pale ale (IPA), Stout, Porter, Hefeweizen, Barley Wine (Árpabor), csak hogy, egy pár erjesztésű típust említsünk, melyek közül többel is találkozhatott az ember, ha a kézműves sörök, nagy kedvelője. 

Az elmúlt 4-5 évben, a kézműves sörök népszerűsége több mint a duplájára nőtt, mára az amerikai sörpiac 12%-t teszi ki. A történelem során sohasem volt még annyi kézműves sörfőzde, mint napjainkban. Az USA-ban például 4269 sörfőzde működik aktívan, míg Magyarországon ez a szám, bár jóval alacsonyabb, (kicsivel több, mint 40 sörfőzde fölött járunk), de növekedő tendenciát mutat, a rendszer váltást követő időszakhoz képest, amikor is több mint 50%-al csökkent a kézműves sörfőző pincészetek száma.
Népszerűségük ellenére, sok esetben a kézműves sörök, jóval magasabb számban tartalmazhatják az alkoholt, mint nagyipari társaik, és ha nem vigyázunk, komoly veszélyt jelenthetnek ezzel a csípőnk átmérőjére, az élettani hatásairól nem is beszélve. 
Következzen egy pár fontos tudni való e házi nedűkről:

Tulajdonképpen mi is a kézműves sör?
Az amerikai sörforradalom teremtette meg az újkori kézműves sör "eszméjét", melynek lényege, hogy a sörfőző kis mennyiségben, csak természetes alapanyagokból, tartósítás nélkül főz sokfélét. Ismeri a világ "sörészeti" hagyományait, és miközben igyekszik minél több műfajban nagyot alkotni, célja, hogy megtalálja szűkebb kultúrájára jellemző speciális sörét. 
A kézműves sörök, 100%-ig árpából készülnek (esetekben búza hozzáadásával), az általános, boltokban is általában kapható, sörfajtával a Lager-el szemben, mely általában árpa, rizs, és kukorica vegyítésével készül. Ezen alapanyagok, illetve a komló hozzáadása, határozzák meg az ital eltéveszthetetlenül kesernyés, ám üdítő ízét. Az alapanyagok arányainak hozzáadása és vegyítése teszik, egyedivé az íz élményt a sörök fogyasztásakor. Például az IPA típusok egyik védjegye, a citrusos, keserédes íz, mely a hozzáadott bőséges búza egyik fajtája miatt lesz olyan ízű, vagy a Stout, ami a sötét pörkölése miatt kapja meg a rá jellemző íz világot.

Miben hasonlítanak a nagyiparban gyártott testvéreikhez?
Az alapanyagokból adódóan, a sörök valóban rendelkeznek egészségesnek vélt tulajdonságokkal is. Mindkét gyártású sör tápanyagértéke, hasonló szinten van, melyekben többek között, B vitamin, rost, fehérje, antioxidánsok, prebiotikumok és a csonterősítő, szilícium is megtalálható. 
A sör azonban nem egy mindenre jó elixír, melyet mértéktelenül fogyaszthatunk. Jim White, az amerikai Ocean City, elismert dietetikusa szerint, ha eddig még nem próbálkoztunk a sörözéssel, inkább el se kezdjük. „Ha rendszeres sör fogyasztók vagyunk, van helye egy egészségesen kialakított étrendben, azonban ha eddig nem igazán fogyasztottuk sört, inkább ne is kezdjünk bele.” Mondta White.
A sör önmagában természetesen nem egyenértékű, egy jól kiegyensúlyozott diétával, ezt azonban kár lenne elvárni tőle, azonban mértéktartó fogyasztásával, egy széleskörű diéta, fontos részévé válhat.

Az alkohol mennyisége a kézműves sörökben
Egy kézműves sör általában, 5.7% alkoholt tartalmaz, ez azért nem kicsit magasabb a kommersz sörökkel szemben, melyek átlagosan 4, illetve 5 százalékot tartalmaznak. Mivel azonban a kézműves sörök sokféleképpen készülnek, súlyos eltérés is lehet, a különböző fajták között. Például egy keserédes Berliner Weisse, egy könnyed 3,5 százalék alkohol tartalommal bír, vele szemben egy nehéz, Imperial IPA akár 10 százalékot is tartalmazhat, sőt vannak olyan típusok, melyek még ezt a számot is meghaladják. Ez igen veszélyes is tud lenni, hiszen egy IPA elfogyasztásával, akár több bolti sör alkohol tartalmát fogyaszthatjuk el, egyszerre.
Azért az alacsonyabb alkohol tartalmú sörök között is találkozhatunk számtalan kellemes típussal, ilyenek például a Radler-ek, melyek a maguk 3 százalékukkal, frissítő gyümölcsös mellékízükkel, egymást követő, többszöri fogyasztást is megengednek. Ennek ellenére tudatosan és mértékletesen fogyasszuk, (gondoljunk csak az ittas vezetésekből adódó balesetekre, a vízpartoknál történő, fulladás okozta halálesetekre, az alkoholizmusról nem is beszélve), és legyünk figyelmesek, a kevés illetve a magasabb alkohol tartalmú sörök fogyasztásakor egyaránt. 
Mindig ügyeljünk egy üveg, vagy doboz felnyitása előtt a benne rejlő alkohol mennyiségére, ha pedig nem tüntették fel rajta, nézzünk utána, vagy bátran kérdezzünk rá a pincérnél. 
White szerint, ha az általunk előszeretettel fogyasztott sör, alkohol tartalma meghaladja az 5%-ot, akkor maximum napi egy adaggal fogyasszunk belőle, a benne található alkohol és kalória mennyiség miatt. Továbbá ha tehetjük, minden sör mellé, egy pohár vizet is igyunk meg, elősegítve a máj működését, mindezt tegyük moderált tempóban, időt hagyva a májunknak az alkohol lebontásában.
A kézműves söröket kedvelők, inkább isznak meg csupán két korsóval egy éjszaka alatt, a nagyipari fajtákat kedvelőkkel szemben, akik így akár hármat, négyet is megisznak ez idő alatt.
Mindíg legyünk tisztában határainkkal, és határozzuk el magunkat a mértéktartás mellet, már az ivászat megkezdésekor.

A kalóriamennyiség
Ahogy az alkohol mennyisége növekszik, úgy gyarapodik a kalóriák száma is. Egy fél literes, 10%-os Barley Wine Beer kalóriatartalma körülbelül 300. Ez a duplája egy átlagos bolti, félliteres sörnek, illetve jóval több annál, mint amennyi kalória a legtöbb csokoládé szeletben található. 
Míg a kalóriák egy részét, a sör előállításához szükséges árpa, és más őrlemények teszik ki, a nagyrész viszont így is az alkoholból származik. „Az emberek általában nem ügyelnek eléggé az alkohol tartalomra, vagy a kalóriákra, pedig biztos vagyok benne, hogyha tudnák, hogy egy IPA akár 300 kalóriát is tartalmazhat, sokan rögtön meggondolnák, hogy hány körrel fogyasszanak belőle.” Mondta White. Hozzátette, minél több alkoholt fogyasztunk, annál biztosabb, hogy többet eszünk, illetve iszunk meg, amennyire valójában szükségünk lenne.

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár