Utazási tanácsok terhesség idejére

2014.03.24.

Utazási tanácsok terhesség idejére

Tegyünk félre mindenféle aggodalmat, ha az utazás szóba jön terhességünk idején. Elmondunk mindent, amit tudni érdemes, hogy ne kelljen izgulnunk.
 

 Az utazás terhesség ideje alatt könnyen megnehezítheti életünket. Korai szakaszban előjöhetnek reggeli rosszullétek, fáradtabbnak érezhetjük magunkat az átlagosnál. Vagy akár a sétálás is megerőltető lehet. Nézzük, mi vonatkozik az alapvető utazási típusra, a repülésre, a vonatközlekedésre, a hajóra, a buszra és az autóvezetésre.

Repülés.

A legbiztonságosabb, ha repülőre ülünk, a terhesség 14. hete utáni és a 28. hét közötti időszak. Ebben a néhány hétben vagyunk kitéve a kisebb kockázatnak, hogy esetleg orvosi beavatkozásra lenne szükség, vagy kórházba kelljen mennünk. Ha kedveljük esetleg a last minute utakat, vagy esetleg egy esküvőre van meghívásunk, ezen időszakban rendelkezünk megfelelő biztosítással, nyugodtan dönthetünk a repülés mellett. A legtöbb légi társaság nem csinál gondot a terhes kismamák utaztatásából, amennyiben eddig komplikációmentesek voltunk. Érdemes tájékozódni a légitársaságoknál, hogy milyen külön szabály vonatkozik ilyen esetekre előtte feltétlenül. Néhány helyen szükség van orvosi igazolásra a 28. hét után, amit a háziorvosunktól könnyen beszerezhetünk. Sok helyen engedik, ha a repülési idő 4 órán belül van, a 36 és 38 hetes kismamák utazását is, de erről érdeklődni kell. Amennyiben már korábbi terhességünk során idő előtt szültünk, nem érdemes kockáztatni többek között a mély vénás trombózist figyelembe véve, amit a repülés okozhat. Illetve, számoljunk a visszautazásra vonatkozólag, hányadik hétben leszünk. Természetesen, igyunk sok vizet és próbáljunk folyosó melletti széket foglalni.

Vasúti utazás.

A vasúttársaságok többsége minden segítséget megad a terhes kismamáknak, első osztályon ülhetnek, ahol nagyobbak és kényelmesebbek a székek, megfelelő folyadékról is gondoskodnak. Próbáljunk itt is mosdó közeli széken helyet foglalni, bátran vállalkozhatunk ilyenfajta utazásra, viszonylag rövidek a távok, és a nagyobb állomások többségében van orvosi ügyelet, ha bármilyen gond merülne fel.

Hajózás.

A repüléshez hasonlóan, a hajótársaságoknak is megvannak a szabályaik a terhes nőkre vonatkozólag. Van olyan, amelyik nem engedi fel a kismamákat, akik a 28. héten túl vannak, itt is érdemes tájékozódnunk az utazásunk előtt. Amennyiben tengeri betegek vagyunk, fokozottan érdemes a háziorvosunkat felkeresni, illetve jól átgondolni utazásunkat.

Autóbusz

Ilyenfajta tömegközlekedéssel utazni terhességünk idején, elég ijesztő lehet. Zsúfolt buszok, a durva sofőrök, a meleg mind-mind rémálommá tehetik utazásunkat. Egy felmérés szerint viszont az emberek 92%-a kérés nélkül átadja helyét a kismamáknak. Ezt a közlekedési formát ajánljuk legkevésbé, különösen, ha hosszabb utazást, túrát tervezünk. Legyen szó, akár nyaralásról, akár rokonlátogatásról Válasszuk inkább a vonatot, vagy az autót, ha egy mód és lehetőség van rá.

Utazás autóval

A terhes nők legnagyobb félelme a biztonsági övtől van, hiszen feszíti a testüket és egy nem kívánt baleset esetén a gyermek is megsérülhet. Próbáljuk a csípő környékén bekötni övünket, a legfontosabb, hogy kényelmes legyen. Álljunk meg többször az út során, legyen velünk megfelelő mennyiségű élelem és folyadék. Elindulás előtt feltétlenül menjünk el mosdóba, ha a terhesség kései szakaszában vagyunk, inkább, ne vezessünk, hanem kérjünk meg valakit erre a célra. Pihenjünk az utazás előtt amennyit csak tudunk, kerüljük a stresszhelyzeteket, vezessünk lassabban, próbáljuk átalakítani vezetési stílusunkat.

Hozzászólások

punkymonkey | 2015-09-15 18:20

nem tudom ez a buszos milyen felmérésre van alapozva meg egyáltalán hol, de hogy ma 2015-ben 7 hónapos pocakkal 25 percet is állok, anélkül, hogy átadná a helyét valaki... és amikor fórumon tudakolódok, hogy miért lehet ez így, és még én vagyok a hülye és ha már gyereket vállaltam, akkor viseljem a következményeket vagy minek a gyerek, ha nem bírok állni típusu kommentek érkeznek, az borzasztóan gusztustalan.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár