Útipatika nyaraláshoz

- Írta: SzN

Címkék: nyaralás patika
Útipatika nyaraláshoz

A kisebb-nagyobb rosszullétek, betegségek nyaralás közben is bárkit utolérhetnek. Főleg a külföldi, de a belföldi nyaralások alkalmával is nagy könnyebbséget jelenthet, ha kéznél van a megfelelő gyógyszer, legfőképpen azért, mert a patikaszereket sokkal nehezebben tudjuk beszerezni, és orvost találni sem egyszerű idegen helyen.

Az útipatika többek közt tartalmazza mindazon gyógyszereket, amelyeket otthon is használunk. Azoknak, akik kisgyerekkel utaznak, még inkább oda kell figyelniük arra, hogy az alap gyógyszerkészítmények is a bőröndbe legyenek.

Mi legyen az útipatikában?

Egy külön, nagyobb méretű neszeszer tökéletesen megfelel a gyógyszerek tárolására. Arra viszont mindenképpen vigyázzunk, hogy az orvosságos készletet a nyaralás során ne tartsuk meleg helyen, s ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak.

1. Rendszeresen szedett gyógyszerek

Sok családban vannak tartós betegek – asztmások, allergiások, cukorbetegek vagy egyéb tartós betegséggel élők – akik egy napra sem nélkülözhetik rendszeresen szedett orvosságaikat. Itt kell megemlítenünk a fejfájósokat is: nem egy kellemesnek ígérkező, verőfényes nyári napot tett tönkre már, hogy valaki otthonfelejtette a jól bevált, receptköteles fájdalomcsillapítóját. Ezeket azonban ne a gyógyszeres-neszeszerbe tegyük, hanem kézitáskánkba – így, ha csomagunk elveszne (ez főképp repülőúton történhet meg) sem maradunk fontos gyógyszereink nélkül!
Ha pedig megérkeztünk, ne feledjük fridzsiderbe tenni hűtést igénylő gyógyszereinket.

2. Gyógyszerek emésztési problémákra

Az utazás sokaknak megviseli emésztőrendszerét. Gyakori, hogy az idegen környezet eredményeképpen valakinél szorulás alakul ki, de az sem ritka, főleg külföldön, hogy könnyű gyomorfertőzésen esünk át. A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk hashajtó készítmény csakúgy, mint széntabletta és gyomofertőtlenítő, amely megköti a méreganyagokat. A gyerekeknek glicerines kúpot csomagoljunk a tartós szorulás elkerülésére, illetve tanácsos hányinger ellen ható készítményt is magunkkal vinni.

3. Lázmérő

Ha magunkkal visszük, jó esetben nem is lesz rá szükségünk, azonban ha nincs nálunk, akkor meglehet, hogy hiányozni fog – főképp az éjszaka közepén nehéz lázmérőhöz jutni. Pedig a nyaralások alkalmával gyerekek és felnőttek egyaránt kaphatnak például napszúrást, amely bizony estére komoly lázat okozhat.

4. Ne feledkezünk meg a lázcsillapításról!

Főképp gyerekek lázasodnak be könnyen, így azoknak, akik gyerekkel utaznak, kihagyhatatlan útipatika-tartozékuk a lázcsillapító. Többfélét is vigyünk magunkkal, hogy szükség esetén felváltva alkalmazhassuk őket. Ezen felül általános láz- és gyulladáscsökkentő tablettát is hasznos betenni – a felnőttek részére, biztos, ami biztos alapon.

5. Krémek leégésre és rovarok ellen, illetve rovarcsípésekre

Ne csak napozószert vigyünk magunkkal, hanem olyan bőrnyugtató készítményt is, amellyel enyhíteni tudjuk egy esetleges leégés fájdalmas következményeit.
Mindig legyen nálunk rovarriasztó, többféle is. Belföldi nyaralásokkor nélkülözhetetlen a kullancs és/vagy szúnyogriasztó spray, és a falba dugható szúnyogriasztó is. Ezen túl nem árthat, ha van nálunk kullancs kiszedésére alkalmas speciális, patikában kapható csipesz.
Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a csípés után alkalmazható krémekről, viszketést csökkentő oldatokról, illetve az allergiás reakciót csökkentő cseppekről sem.

6. Kis elsősegélycsomag

A sebkezeléshez szükséges eszközök a steril ragtapaszkészlet, a sebfertőtlenítő oldat, a steril kötszer és ragasztó, valamint az olló – a legegyszerűbb, ha a mini elsősegély-készletet vásárolunk indulás előtt a patikában.
 


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár