Vak nőket alkalmaznak a melldaganatok kitapintására

Vak nőket alkalmaznak a melldaganatok kitapintására

2010-ben mintegy 70 ezer német nő betegedett meg mellrákban. Számuk tovább gyarapodott az utóbbi években, de szerencsére kevesebben halnak meg a súlyos betegségben, mint tíz esztendővel ezelőtt. A nők számára a legfontosabb, hogy idejében észrevegyék a betegségük első tüneteit, és forduljanak orvoshoz. Sajnos azonban nemritkán kevés idő marad arra, hogy a beteget alaposan megvizsgálják, és felfedezzék a melleiken a gyakran alig tapintható csomókat.

Frank Hoffmann duisburgi nőgyógyásznak támadt az ötlete, hogy az átlagosnál jóval finomabb tapintóérzékkel rendelkező vakokat és gyengén látókat alkalmazzanak ilyen vizsgálatok elvégzésére. Az elképzelést tett követte, és megalapította a mindenki számára hasznos vállalkozást, amely vak és gyengén látó nők speciális egészségügyi kiképzését tűzte célul. Az eredmények azt mutatják, hogy az oktatáson részt vett vak nők 50 százalékkal nagyobb eséllyel veszik észre a betegek mellein a csomókat, ráadásul a kisebb méretű szövetelváltozást is hamarabb felfedezik, mint a szakképzett orvosok. Az esseni egyetem tanulmánya is erre a megállapításra jutott: a vakok a hat milliméteres csomót is kitapintják, míg az orvosok általában csak az egy-két centiméteres csomósodást képesek érzékelni.     
A vak nők orvosi felügyelet mellett, de önállóan dolgoznak. Jelenleg Németország 26 egészségügyi intézményében tevékenykednek. Frank Hoffmann közölte, szeretnének még több vak nőt alkalmazni a mellrák megelőzésére, hogy csökkentsék a betegségben szenvedők számát. Az ötlet külföldön is terjed. Hasonló képzések indultak el vak nők számára Ausztriában, Indiában és Kolumbiában.

(Berliner Zeitung)  


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár