Hozzávalók:
3 dkg zsírt (vajat)
3 ek mézzel,
6 ek tejjel,
15 dkg porcukorral és
1 egész tojással összefőzünk.
Ezt összekeverjük 40 dkg liszttel, amibe
1 kk szódabikarbóna kerül.
Ebből elég száraz tészta lesz. Ez nem baj, de ha mégis zavaró, javíthatunk az arányokon egy kis tejjel. 4 cipót formázunk belőle és 1/2 órát pihentetjük. (A szárazság miatt nehezebb a nyújtás, de a tészta a töltelékből felszív majd nedvességet.) Zsírozott / vajazott tepsi hátoldalán kisütjük laponként a tésztát – mielőtt a sütőbe tennénk, szurkáljuk meg, mert felhólyagosodik. Kb. 10 perc elég 165 fokon egy lapnak.
Töltelék:
6 dl tejet
6 ek grízzel és
1 cs vaníliás cukorral felforralunk, majd hagyjuk kihűlni. (Könnyen leég!!!)
Közben 20 dkg margarint
2 cs vaníliás cukorral és
25 dkg porcukorral habosra keverünk, és összekeverjük a kihűlt grízes keverékkel.
egy kisebb üveg házi sárgabarack lekvár - a középső réteghez.
A tepsibe a következők szerint tegyük be a rétegeket (a tésztalapok kisütve): tésztalap, töltelék, tésztalap, lekvár, tésztalap, töltelék, tésztalap. A tetejére csokimáz kerül.
Csokimáz:
3 ek kakaót,
4 púpos ek cukrot és
4 ek vizet
forraljunk össze, majd tegyünk bele 4 dkg vajat. Keverjük simára, fényesre, és hagyjuk picit hűlni. Ha a sütemény már nem forró, öntsük rá a mázat, és oszlassuk el a felületén. Hagyjuk megdermedni, utána szeleteljük.
Tipp:
- Legalább egy napig hagyjuk állni, mert a tészta ekkor még inkább törik, nem vágható!
- A sütemény legfelső tésztalapjának a legegyenletesebbre sültet válasszuk ki, ezen könnyebb lesz majd elsimítani a csokimázat.