Vitaminok télen

- Írta: dr. Tulok István, táplálkozástudós

Vitaminok télen

Bár hiányzik a tavaszi, nyári és őszi időszakban érlelődő friss gyümölcsök biológiai-, és élvezeti értéke, hatóanyagaik azonban pótolhatók. A vitaminellátottság biztosítása különösen fontos a téli időszakban, hiszen az egészségre káros életmód és táplálkozás következményeit gyakran fokozza a nyirkos, nedves hideg miatt növekedő levegőszennyezés is. Mindezek kedvező feltételeket teremtenek a hűléses, megfázásos betegségeknek, nagymértékben csökkentve a szervezetünk ellenálló képességét.

A következőkben felsoroljuk szervezetünk fokozott vitamin igényeit, valamint bemutatjuk a pótlás lehetőségeit.

  • A-vitamin: a látásélesség növelése, a bőr és a körmök egészségének védelme, az ellenállóképesség fokozása.
  • A-vitamin források: máj, répa, káposzta, sütőtök, paradicsom, tojássárgája, vaj.
  • D-vitamin: a csontszilárdság növelése, a csontritkulás megelőzése, az immunrendszer hatásának növelése.
  • D-vitamin források: tojássárgája, máj, tengeri halak, gomba, tejtermékek. Különösen fontos a D-vitamin pótlás télen a napfényszegény ködös, füstös városokban.
  • B-vitaminok B1 B2 B3 B5 B6 Folsav, B12 B17 (Amygdalin) Biotin, Kolin: a szervezet számára nélkülözhetetlen vízben oldódó, hőérzékeny vitaminok. A szervezet összes anyagcsere folyamatában részt vesznek: izomépítés, vérképzés, gyulladások megelőzése, aminosav-, és fehérjeszintézis, az idegrendszer egyensúlyi állapotának megőrzése, a szív védelme az infarktus ellen, a bőr, a haj, a köröm védelme, a daganatos megbetegedések megelőzése.
  • B-vitamin források: hántolatlan növényi magvak, búzacsíra (a malmozásnál kirostált szik rész), búzakorpa, máj, tej, tojás, élesztő, zöldbab, karalábé, paradicsom, brokkoli, barna rizs, kukorica, burgonya, aszalt szilva, bab, borsó, lencse, káposztafélék, mák, napraforgó, földimogyoró, mandula, szilva, barackmag.
  • C-vitamin: az egyik legfontosabb antioxidáns, a hûléses megbetegedések, dohányzás, stressz, elhízás okozta panaszok enyhítése.
  • C-vitamin források: kivi, csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit, homoktövis, fekete ribizli, brokkoli, kelbimbó, eper, alma. A mélyhûtött gyümölcsök vitamintartalma magasabb, mert a gyors mélyhûtés kíméli a C-vitamint. Hő hatására bomlik, ezért a forró teában a citrom hatástalan.
  • E-vitamin (szintén fontos antioxidáns): megköti a szabad-gyököket, amelyek számos megbetegedések okozói, csökkenti a szívroham kockázatát, véd a daganatos megbetegedések ellen, gátolja az érelmeszesedést.
  • E-vitamin források: búzacsíra, búzacsíra olaj, mogyoró, dió, napraforgó mag, tökmag.
  • Szelén (szintén fontos antioxidáns): késlelteti az öregedést, véd a daganatos megbetegedések kialakulása ellen, fokozza az A, C, E vitaminok hatását, gátolja az érelmeszesedést, csökkenti az asztma kialakulásának esélyét.
  • Szelén források: kókuszdió, szárított vargánya, füstölt hering, búzacsíra, szójabab, karalábé, korpás kenyér.
  • Béta-karotin és egyéb karotenoidok: az A-vitamin előanyagai, nem halmozódnak fel a szervezetben. A béta-karotin javítja a látásélességet, segíti a csontképződést, erősíti az ellenálló képességet, védi a bőrt a fertőzésektől, dohányosoknál csökkenti a tüdődaganatok kialakulásának esélyét, megvédi a bőrt az öregedéstől.
  • Béta-karotin és karotenoiod források: sárgabarack, sütőtök, sárgarépa, paradicsom, spenót, mangó, papaya, káposztafélék.


Természetes anyagokból (zöldségekből, gyümölcsökből) történő vitaminpótlásnál érdemes az alábbi tényeket figyelembe venni.

  • A vitaminok hőérzékenyek, ezért kíméletesen, hőkezelés nélkül (lehetőleg főzés nélkül, nyersen, vagy párolással) fogyasszuk a felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket.
  • A zöldséget, gyümölcsöt a mosás után daraboljuk, mert mosáskor jelentős mértékû vitaminvesztéssel számolhatunk.
  • A tények igazolják, hogy a szezonális tényezők okozta friss gyümölcsök hiánya ellenére is, a téli időszakban megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal és változatos, ötletes receptekkel teljes értékûen pótolhatók a vitaminok, csökkentve a betegségek kialakulásának esélyeit.

Táplálkozásunkban a télen megnövekedett vitaminigény multivitamin tablettákkal is pótolható.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus



Bezár