Víz: Mennyit igyunk naponta?

Víz: Mennyit igyunk naponta?

A víz elengedhetetlen része az egészséges életnek, ugyanakkor mindenkinek más mennyiség az optimális. Az alábbiakban megpróbálunk segíteni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszthasd!

Mennyi vizet kellene innod naponta?

Egyszerű kérdés, de nincs rá egyértelmű válasz. Ahány tanulmány, annyi különböző ajánlás, de vízigényed igazából sok tényező együtt határozza meg, mint például az egészégi állapotod,  lakóhelyed, és, hogy mennyit mozogsz.
Bár nincs mindenkire egységesen érvényes recept, minél többet tudsz a szervezeted igényeiről, annál jobban fel tudod becsülni, mennyi vizet kellene innod egy nap.

A víz egészségügyi fontossága

A víz a test legfőbb kémiai alkotóeleme, a testsúly 60 százalékát teszi ki. A szervezeted minden alrendszere működésképtelenné válna víz nélkül. Többek között a víz mossa ki a mérgeket a legfontosabb szervekből, tápanyaggal látja el a sejtjeidet, és a fül, az orr, valamint a gége megfelelő működéséhez is nedvességre van szükség.
A vízhiány kiszáradáshoz vezethet, ilyenkor a szervezet víz hiányában nem tud normálisan működni. Még az enyhe kiszáradás is fáradttá, erőtlenné tehet.

Mennyi vízre van szükséged?

Minden nap veszítünk vizet a leheleten, izzadtságon, vizeleten illetve székleten keresztül. Ahhoz, hogy a tested megfelelő működése biztosítva legyen, innivalóra, vagy vizet tartalmazó élelmiszerre van szükséged.
Tehát mennyi vízre lehet szüksége egy átlagos, egészséges felnőttnek, normális éghajlat mellett? A Gyógyszerészeti Intézet szerint a megfelelő bevitel (AI) férfiak esetében 13 pohár (3 liter) folyadék naponta. Nők esetében pedig 9 pohár (2.2 liter) folyadék összesen.
De mi van a napi 8 pohár vízzel?
Mindenki hallott már arról, hogy elvileg napi 8 pohár vizet kellene inni, ami nagyjából 1.9 liter, ami eltér a Gyógyszerészeti Intézet ajánlásától. Bár a "8 pohár/2 liter víz" szabályt semmi nem támasztja alá, mégis megmaradt a köztudatban, mert könnyű megjegyezni. Lehetőleg tartsd észben, hogy napi 8 pohár folyadék fogyasztása hangzana helyesebben, mivel minden folyadék tartalmaz vizet.

Milyen tényezők befolyásolják a vízigényedet?

Meglehet, hogy érdemes lenne változtatnod a napi folyadékbeviteleden attól függően, hogy mennyi mozgást végzel, milyen éghajlaton élsz, milyen az egészségi állapotod, illetve, hogy terhes vagy-e.
- Mozgás Ha rendszeresen mozogsz, vagy bármilyen izzadsággal járó tevékenységet végzel, pótolnod kell a folyadékveszteséget. Másfél illetve két és fél pohár víz (400 illetve 600 milliliter) valószínűleg elég egy rövid edzéshez, de az egy óránál hosszabb folyamatos mozgás (például maraton futás) már több folyadékot igényel, attól függően, hogy  mennyire izzadsz meg, és milyen sokáig mozogsz.
- Intenzív testmozgás Hosszú testmozgás során legjobb kifejezetten erre a célra kifejlesztett sportitalokat fogyasztani, a bennük lévő só segít pótolni a mozgás során kiizzadt mennyiséget, ezáltal elkerülhető a nátriumhiány (ez utóbbi akár halált is okozhat!). Mozgás után is folytasd a folyadékpótlást.
- Környezet A meleg vagy nedves időjárás izzadást okozhat, amit folyadékkal kell pótolni. Télen a fűtött beltéri levegő és kiszáríthatja a bőröd. Érdemes még megjegyezni, hogy 2500 méter feletti magasságban többek között szaporábbá válik a légzés, ezáltal megnő a folyadékveszteség.
- Egészségügyi problémák
Amikor lázas vagy, hasmenésed van, vagy hánysz, folyadékot veszítesz. Ezek esetén több vizet kell innod. Bizonyos esetekben az orvos hidratáló italokat ajánlhat, például Gatorade-et, Poware-et, vagy CeraLyte-ot. Húgyúti bántalmak vagy vesekő esetén is több folyadékra van szükséged. Másrészt viszont néhány betegség - ilyenek a máj, a vese, illetve mellékvese megbetegedései - gátolhatja a vizelet ürítését, ilyenkor éppen hogy kevesebb folyadékot kell bevinni.
- Terhesség vagy szoptatás
A terhes vagy szoptató nőknek több folyadékra van szükségük. A Gyógyszerészeti Intézet ajánlása szerint a terhes nőknek 10 pohár (2.3 liter), míg a szoptatóknak 13 pohár (3.1 liter) folyadékra van szüksége.

A csapon túl: egyéb vízforrások

Nem csak italok útján tudod fedezni a folyadékszükségleteidet. Az étkezés is komoly mennyiségű folyadékhoz juttathat. Átlagosan a teljes folyadékbevitelünk 20 százaléka származik étkezésből. A spenót és a görögdinnye például 90%-ig vízből áll!
Emellett az italok is főként vízből tevődnek össze. Még a sör, a bor, és a koffeint tartalmazó italok - tea, kávé, üdítőital - is hozzájárul a folyadékpótláshoz, de ezek nem szabad, hogy többségben legyenek a napi folyadékbeviteledben. A víz olcsóbb, kalóriamentes, és mindig rendelkezésre áll.

Kerüld el a kiszáradást!

Általában ha ritkán vagy szomjas, a vizeleted pedig színtelen vagy világossárga - és kb. 1.5 litert tesz ki, már ha mérni támadna kedved- valószínűleg megfelelő a folyadékbeviteled. Ha mégis aggályaid lennének a folyadékbeviteleddel kapcsolatban, fordulj a háziorvoshoz, vagy táplálkozási szakértőhöz, ők tudni fogják mennyi a neked megfelelő mennyiségű víz.
Hogy elkerüld a kiszáradást, és biztos lehess felőle, hogy szervezeted elegendő folyadékhoz jut, a víz a legjobb választás. Szintén jó ötlet lehet:
- Ha minden étkezés mellé, valamint az étkezések közben megiszol egy pohár vizet, vagy más alacsony kalóriatartalmú italt
- Ha mozgás előtt, közben, és után vizet iszol

Bár nem gyakran, előfordulhat, hogy túl sok vizet iszol. Ha a vese nem képes kiválasztani a folyadéktöbbletet, a vér elektrolit (ásványi anyag) tartalma felhígul, amitől a vér sótartalma alacsonnyá válik. Ezt az állapotot hyponatrémiának (nátriumszegénység) hívjuk, de szerencsére egy átlagos Európai diéta során ez ritkán fordul elő. 


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár