Zavaró puffadás

2016.09.05. - Írta: Jenei Laura

Címkék: IBS puffadás
Zavaró puffadás

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer működési rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség érzés, hasmenés, székrekedés, és/vagy hasi feszülés, puffadás jellemez. A tünetegyüttes hátterében részletes laboratóriumi vizsgálatokkal sem mutatható ki szervi rendellenesség. Az IBS leggyakrabban a fiatalabb felnőtt korban kezdődik. A panaszok állandóak, vagy vissza-visszatérők. A tartós panaszok miatt a betegben gyakran felmerül a súlyos, vagy rosszindulatú betegség lehetősége.

 

Mi az IBS oka?

A vastagbélnek körkörös és hosszanti izomzata van, amely keveri és továbbítja a végbélbe a béltartalmat, ahonnan a kiürítés megtörténik. Irritábilis bél szindrómában a vékony-, és vastagbél mozgásának különböző zavara kimutatható. A bél izomzata a szokásosnál sokkal kisebb ingerekre is összehúzódással, esetleg fájdalommal reagál. Elterjedt nézet, hogy a betegség tüneteit tartós stressz, vagy különböző lelki konfliktusok kiválthatják. A tünetek kialakulásában valószínűleg családi hajlam és szerzett tényezők is szerepet játszanak.
Az IBS tüneteket gyakran étkezéshez kötik a betegek, ezért felmerül a gondolat, hogy étel túlérzékenység okozza a tüneteket. Fontos tény, hogy az irritábilis bél szindrómás betegeken gyakran megfigyelhetők különböző lelki és idegi eltérések (aggodalom, félelem, szorongás, pánik reakciók, depresszió).

Mi­lyen tü­ne­tei van­nak az IBS-nek?

IBS-ben az alapvető tünetek: a hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, bélkorgás, teltségérzés, valamint hasi puffadás. A panaszok székelés után általában átmenetileg, de enyhülnek. Önmagában a fájdalom is változhat, mert a kellemetlenség érzéstől a görcsös fájdalomig terjedhet. Előfordul a reggeli egymás utáni székürítés, a széklet felszínén nyák. Gyakoriak a bélen kívüli funkcionális tünetek is (fejfájás, levertség, nyugtalanság, alvászavar, szívdobogás érzés, csökkent teljesítő képesség, vizelési zavarok stb.).
A kezelés célja a tünetek csökkentése, és lehetőleg megszüntetése, ezzel az életminőség javítása. Az IBS rendkívül változatos megjelenésű és súlyosságú rendellenesség, ugyanakkor a betegség alapvetően jóindulatú, az életet nem veszélyezteti, a várható élettartamot sem csökkenti, de a panaszok makacsok, visszatérőek és alkalmanként nehezen befolyásolhatók.
Azt is reálisan kell látni, hogy bár a kezeléssel sokat lehet segíteni, és a betegség lefolyásában lehetnek hosszú tünetmentes időszakok, de teljes gyógyulásra, teljes panaszmentességre általában nem lehet számítani. 

Hozzászólások

gaga petya | 2021-11-28 09:24

Ez az egyik legjobb fogyókúra étrend https://www.intenset.hu/blog/hogyan-fogyjak-le-gyorsan-valasz-intenset-dieta/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár