A tanulmány vezetője Dr. Tamlin Conner az Új-zélandi Otago Egyetem Pszichológia Tanszék kutatója és kollégái, arra a következtetésre jutottak, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása növeli a szellemi teljesítő képességet. Az érdekesség a megállapításban az, hogy már 2 héten belül tanúsítható a változás és nem csak a testre, hanem a gondolkodásmódra is hatással van a megvizsgált táplálékok a fogyasztóikra.
A kutatók 18 és 25 év közötti 171 diákot vettek fel tanulmányukra, akik 14 napig zöldségeket és gyümölcsöket fokozott mennyiségben étkeztek. A napi bevitelt szigorúan felügyelték, hiszen a mérésben részt vett egy olyan csoport is, akik a megszokott táplálkozásukat követték Hozzájuk is viszonyították az adatokat.
Az eredmény az lett, hogy sokkal motiváltabbá és életerősebbé váltak az aktív zöldség és gyümölcsfogyasztók, mint azok, akiknél az étrend nem változott. Kulcsfontosságú a kutatásban, hogy a résztvevőknél, ilyen hamar látható változás.
Folyadék formájában a legegyszerűbb elfogyasztanunk a friss gyümölcsöket és zöldségeket az alábbi módón, ahogy a kutatást is végezték:
- 2 bögre gyümölcs vagy gyümölcslé
- 2-3 bögre zöldség és levük
* A bögre tartalma legyen különböző elemekből. Lehetőleg cserélgessük az alapanyagokat, hogy ne unjuk meg az ízeket. Űrtartalma egy bögrének megközelítőleg 2-3 dl legyen. A fennemlített mennyiségek felnőttekre és naponta betartandó mennyiséget ért.
A jótékony hatások mellett csökkenti az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, stroke és egyes rákos megbetegedések előfordulási eshetőségét is a friss zöldség és gyümölcs bevitele.
Forrás: medicalnewstoday.com